Hlavní obsah

Řetězec Lidl musí stáhnout falešné kakao

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejmladší obchodní řetězec na českém trhu Lidl musí z rozhodnutí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) stáhnout z prodeje Kakao holandské tmavé. Podle inspektorů totiž tento výrobek prodávaný jako kakao obsahuje pouze 30 procent kakaového prášku. Pravé kakao přitom musí obsahovat 100 procent.

Foto: Michaela Poláková

Havlíčkobrodský tým

Článek

Lidl Kakao holandské tmavé dovezl z Polska pod značkou Bellaron. Vyjádření společnosti Lidl se Novinkám nepodařilo získat z důvodu nepřítomnosti kompetentní osoby.

Inspektoři SZPI prokázali, že výrobek, který byl prodáván ve 200gramovém balení, obsahoval 70 procent náhražky, která byla identifikována jako polysacharidy. "Takové praktiky příslušný zákon kvalifikuje jako klamání spotřebitele, resp. falšování," uvedla v tiskové zprávě mluvčí SZPI Daniela Kolejková.

Lidl musí zmíněný výrobek okamžitě stáhnout z prodeje a SZPI s ním zahájí správní řízení. Dovozce je podle Kolejkové rovněž povinen předložit při dalším importu tohoto výrobku do ČR doklad o tom, že se prokazatelně jedná o skutečné kakao.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám