Hlavní obsah

Řetězce budou muset uvádět pět zemí, z nichž prodávají nejvíce potravin

Aktualizováno

Poslanci ve středu schválili novelu potravinového zákona, která ukládá řetězcům zveřejňovat pět zemí, z nichž pochází největší část potravin, které prodávají. Norma nyní poputuje do Senátu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka na středečním jednání Sněmovny

Článek

Seznam zemí bude muset viset v prodejně u vchodu a obchod ho musí oznámit ministerstvu zemědělství. Týká se však jen těch s tržbami většími než pět miliard korun za rok.

Seznamy budou řetězce uvádět vždy k 1. lednu a budou se týkat výrobků prodávaných za uplynulý rok. Země budou řazeny sestupně, tedy na prvním místě bude ta, z níž pochází potravin nejvíce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dosavadní označení potravin je podle kritiků nedostatečné. Na některých je uvedeno pouze to, kde byla potravina zabalena, případně cedulka, že potravina pochází ze zemí EU, z čehož nakupující ale nic konkrétního nepozná.

Kromě zveřejnění seznamu budou muset prodejci u nebalených potravin zveřejňovat jejich složení včetně uvedených procent u hlavní složky. Dosud se to dělá jen u balených potravin. Opatření se týká například volně prodávaných sýrů nebo uzenin.

Do restaurací bude moci SZPI

Rozšiřuje se také okruh úřadů, které budou kontrolovat stravovací provozy. Restaurace a jídelny by nově měly prověřovat také Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a Státní veterinární správa (SVS).

Instituce budou muset své kontrolní plány slaďovat tak, aby zbytečně nezatěžovaly podnikatele.

„Přidává se kompetence Státní veterinární správy, která teď bude kontrolovat kompletní potravinový řetězec v případě zvěřiny ve všech stravovacích zařízeních a Státní zemědělská a potravinářská inspekce bude nyní mít možnost vstupovat do otevřených stravovacích zařízení, kde bude kontrolovat kvalitu potravin a všechno, co souvisí se zpracováním potravin v pokrm," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Větší ochrana dodavatelů neprošla

Sněmovna při schvalování novely odmítla pozměňovací návrh o významné tržní síle, který měl chránit dodavatele obchodních řetězců.

Nově měla ze zákona zmizet podmínka, aby byl dodavatel v důsledku situace na trhu na odběrateli závislý v případě prodeje svého zboží. Nově mělo také platit to, že o významnou sílu jde jen tehdy, když si v důsledku situace na trhu může odběratel jednostranně vynutit výhodně obchodní podmínky.

Podle některých šlo o přílepek a proto ho většina poslancl odmítla.

Reklama

Výběr článků

Načítám