Hlavní obsah

Restaurace zdražily, obchody doprodávají zásoby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Vstup do Evropské unie a změny sazeb daně z přidané hodnoty zatím nevyvolaly v českých obchodech cenové zemětřesení. Cukr, rýže či jižní ovoce zdraží podle obchodníků až po vyprodání zásob. Zákazníky naopak mohlo potěšit zlevnění řady výrobků. Podražilo ale už mnoho restaurací. Ty, které to neudělaly, tak učiní zřejmě v nejbližších dnech.

Foto: Martin Tlustý

Vedle zde již tradičních zámeckých pávů se novými miláčky veltruských dětí rázem stali oba tažní koně nedávno dovezení z Národního parku Šumava.

Článek

Nejpatrnější je v obchodech zlevnění drahé bílé techniky, jako jsou lednice a pračky či televizory, kde je tříprocentní pokles cen díky snížení základní sazby DPH z 22 na 19 procent nejvíce vidět, podotkl ředitel liberecké Hypernovy Miroslav Habel. Zlevnily ale i některé čokolády a vína. "Pokud jde o zdražování, to bude probíhat postupně, jak se budou doprodávat staré zásoby," dodal.

Menší potravinářské prodejny k žádnému přecenění zboží, například alkoholu či drogistického zboží, zatím většinou nepřistoupily. "S cenami jsme nijak nehýbali, vše zůstává při starém," řekla prodavačka v prodejně Jednoty v Hořicích na Jičínsku. Stejně tak ceny nezměnila prodejna textilu a obuvi na nádraží. "Ceny jsou stejné jako v pátek," uvedla vietnamská prodavačka.

Zatím nepodražila ani rýže. Například Diskont Plus v Karlových Varech - Tuhnicích stále prodával rýži za dubnovou cenu, tedy 10,90 koruny. Nezvýšily se tu ani ceny cukru nebo banánů.

Jednota Havlíčkův Brod, která provozuje 55 prodejen, bude ceny měnit postupně, upozornil její předseda Vladimír Stehno. "Zlevníme klíčové výrobky, u nichž klesá DPH a nezdražil dodavatel," doplnil jednatel společnosti Pramen CZ Petr Adamec. Od pondělí podle něj mírně zlevní základní druhy lihovin a drogistické zboží. Naopak dražší budou dámské hygienické potřeby.

Citelné zdražení přijde

Zástupci Pramene i Jednoty se shodli na tom, že po doprodání starých zásob se zákazníci budou muset vyrovnat s citelným zdražením cukru, rýže i banánů. "Podle ohlášených nákupních cen na květen lze očekávat posun až o 50 procent," míní Adamec.

Zákazníci budou muset při nákupu rýže či jižního ovoce sáhnout do peněženek hlouběji kvůli vyšším sazbám cel platných v EU u výrobků, jejichž původ je mimo unii a na které se nevztahuje dohoda o clech.

Konkurenční boj způsobil, že obchodní řetězce se v minulých dnech předháněly v oznamování poklesu cen. Zdražování nebude podle obchodníků nijak dramatické. Řetězce údajně nabídnou také několik cenových variant zboží, aby si je i nadále mohlo v nižší kvalitě dovolit co nejvíce zákazníků.

Restaurace podražily jídlo i pití

Mnoho lidí, kteří o víkendu šli do restaurací, muselo při placení sáhnout hlouběji do kapsy. Majitelé pohostinství zvyšovali ceny kvůli čtrnáctiprocentnímu zvýšení daně z přidané hodnoty. Ti, kteří ceny ponechali, tak podle svých slov učinili na úkor svých zisků a dříve nebo později se k nepopulárnímu zdražení budou muset odhodlat také.

Olomoucká restaurace U Anči zvýšila kvůli úpravě DPH ceny jídel o šest až osm korun. "Nárůst cen přesně odpovídá zvýšení sazby DPH. Zatímco ještě v pátek jsme nabízeli nejlevnější smažený sýr s přílohou za 48 korun, nyní stojí 54 korun. V pondělí zvýším o zhruba dvě koruny i ceny nealkoholických nápojů. Bojím se, že kvůli zdražení přijdu o hosty. Co mám ale dělat, v tomto státě se zkrátka nedá podnikat," řekl majitel restaurace Dalibor Ondráček.

O 15 až 20 procent se kvůli zvýšení DPH zvedly o víkendu ceny v restauračních zařízeních Moravskoslezského kraje. "Nejde to udržet na starých cenách. Musíme si na sebe vydělat. Platy kuchařů dnes nejsou malé, ceny vstupů také podražily," uvedl restauratér a předseda představenstva oborového sdružení Unihost Zdeněk Kupka.

Českobudějovická restaurace Slavia se chystá navýšit ceny až s novým týdnem. Podle personálu budou v pondělí hotová jídla dražší zhruba o šest korun a pivo podraží o korunu. "Co se dá dělat, jíst se musí," povzdechl si jeden ze stálých hostů.

Pro cizince je v Česku stále levně

Cestu lidí do restaurací dnes nijak nezabrzdilo zvýšení ceny jídla a pití zhruba o deset procent v podnicích v okolí česko - německých hranic. Některé hospody přitom své zákazníky upozornily na zdražení nejen na jídelních lístcích, ale také na informačních tabulích před restauracemi. "Zdražení nám nevadí, stále je to levnější než u nás," upozornila Maria Wolgová ze Schmilky v Sasku, která v Děčíně obědvala se svou rodinou.

Je ale i dost restaurací, které ceny s novou sazbou DPH nezměnily. Pražská restaurace Bona Vita blízko Václavského náměstí zatím nezdražila, ale brzy k tomu přistoupí. "Cenu piva necháme, ale polední menu zdražit budeme muset," poznamenal vedoucí provozovny. Restaurace B 57 zvedla ceny jen u nealkoholických nápojů. "U ostatního jsem prostě musel snížit svoji marži," vysvětlil šéf restaurace v centru Prahy.

Anketa

Zdražila už vaše oblíbená restaurace?
Ano
32,9 %
Ne
21,3 %
Neměl jsem možnost posoudit
45,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 498 čtenářů.

Související články

Koalice vyhrála bitvu o DPH

Sněmovna přehlasovala na poslední chvíli prezidentské veto u zákona o DPH. Ten je klíčový ve vztahu k EU. Vládní koalici se ve čtvrtek podařilo do lavic dostat...

Výběr článků

Načítám