Hlavní obsah

Řecku hrozí krach privatizace státní loterie, Češi tlačí na změnu podmínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecko se pokouší vyhnout krachu druhé velké privatizace. Jediný zájemce o státní loterijní společnost OPAP, konsorcium Emma Delta, tlačí na radikální změnu dohodnuté smlouvy. O třetinový podíl v OPAP projevilo zájem jen konsorcium Emma Delta, které tvoří řecký ropný magnát Dimitris Melissanidis, český miliardář Jiří Šmejc a další subjekty.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo řecké loterie OPAP

Článek

Podle dokumentů, které viděl list Financial Times, chce Emma Delta změnit dva články dohody, zrušit tříletý kontrakt s Intralotem, který zajišťuje OPAP technologii, a 12letou koncesi na řeckou státní loterii za 190 miliónů eur plus roční platbu dalších padesát miliónů.

Řecký úřad pro privatizaci Taiped odmítl stížnost společnosti Emma Delta a hrozí, že privatizaci zruší a podnikne právní kroky, nebudou-li dohodnuté podmínky splněny. Jeden z ředitelů Taipedu Stelios Stavridis je přesvědčen, že privatizace proběhne podle plánu.

Ředitel OPAP Costas Luropulos si však stěžoval, že je pod extrémním tlakem Melissanidise, který mu stále volá: „Napadl mě jako už mnohokrát dříve.“ Podle listu Financial Times mu vyhrožoval, že když podepíše dohodu s Intralotem a kontrakt na loterii, tak mu utrhne hlavu.

Řecko pod tlakem kvůli privatizaci

Pokud Taiped neuspěje s privatizací, je vysoce pravděpodobné, že Trojka, tedy Mezinárodní měnový fond, Evropská centrální banka a Evropská komise, které zaštiťují program půjček, bude vyžadovat další škrty v rozpočtu jako podmínku pro uvolnění dalších tranší půjčky.

Příjem z privatizace má letos činit 2,6 miliardy eur. Polovina peněz měla přijít z privatizace ropné firmy Depa a OPAP. Pokud selže prodej OPAP, bude příjem pod miliardu. Cílová částka přitom byla už dvakrát snížena, kvůli rizikům pro investice v recesí zmítaném a politicky nestabilním Řecku

Taiped uspěl jen s jedinou privatizací, když prodal za 400 miliónů rozvodnou síť zemního plynu Desfa ázerbájdžánskému Socaru. Nepovedla se ani privatizace Depy, protože Gazprom na poslední chvíli stáhl nabídku.

Taiped je kritizován pro svou politiku prodat za nejvyšší nabídku bez ohledu na další kritéria a garance, jako je zkušenost v oboru a kredibilita. Proto o něj nemají zájem velcí světoví hráči, uvedl pro Financial Times nejmenovaný konzultant

Melissanidis ovládá Aegean Marine Petroleum Network, která dodává palivo lodím a je kotovaná na newyorské burze. Šmejc vlastní investiční firmu Emma Capital a je jedním z hlavních akcionářů Pireaus Bank. Dále se na privatizaci OPOP podílejí ruská ICT, slovenská J Finance, italská Lottomatica, česká Komárkova KKCG a řecký obchodník Christos Kopeluzos s Gazpromem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám