Hlavní obsah

Řecko proti MMF: O záchranný program by se měla starat eurozóna

Mezinárodní měnový fond (MMF) by se neměl podílet na třetím záchranném programu pro Řecko. Zodpovědnost za dohled nad ekonomickými reformami, kterými je program podmíněn, by měl fond ponechat zcela v rukou eurozóny. V rozhovoru s listem The Financial Times to řekl šéf řecké vlády Alexis Tsipras.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras

Článek

"Domníváme se, že Evropa po šesti letech zvládání mimořádné krize disponuje dostatečnou institucionální kapacitou pro řešení vnitřních záležitostí," řekl Tsipras a dodal, že mu "nejde na rozum nekonstruktivní přístup MMF k rozpočtovým a finančním otázkám".

Tsiprasovy výroky podle listu pravděpodobně popudí německou vládu, která na zapojení MMF do záchranného programu trvá.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Řecký premiér by si ale mohl znepřátelit i samotný měnový fond, který prosazuje seškrtání části řeckého dluhu - zatímco Němci a některé další země eurozóny to odmítají.

Silně zadlužené Řecko se v létě dohodlo s eurozónou na třetím záchranném programu, v jehož rámci by mělo v průběhu tří let obdržet až 86 miliard eur (2,3 biliónu korun).

MMF se zatím na financování programu nepodílí kvůli pochybnostem ohledně udržitelnosti řeckého dluhu. Zástupci fondu se však účastní jednání ohledně podmínek pomoci.

Spor o důchody

Řecko nyní odmítá požadavky MMF na snižování důchodů. Tvrdí, že cílů pro snížení deficitu státního penzijního fondu lze dosáhnout omezením předčasných odchodů do penze a alternativními škrty ve výdajích.

Dohoda z léta pomohla uklidnit vyhrocenou ekonomickou situaci v Řecku a díky obnovení podpory Evropské centrální banky zažehnat bankovní krizi. Atény se ale stále potýkají s problémy, například příliš pomalou privatizací oproti tomu, co slibovaly věřitelům.

Pozornost evropských politiků od řecké ekonomiky ale v posledních měsících částečně odvrátilo téma uprchlické krize. Řecko je vedle Itálie zemí, kudy proudí nejvíce přistěhovalců přes Středozemní moře.

Reklama

Související články

Makedonie rozšiřuje plot na hranici s Řeckem

Makedonie rozšiřuje plot na zelené hranici s Řeckem, aby lépe kontrolovala příliv uprchlíků do země. S odkazem na nejmenovaný armádní zdroj to ve středu uvedla...

Výběr článků

Načítám