Hlavní obsah

Řecko ještě není z nejhoršího venku, připomíná ministr financí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Krizí podlomené Řecko se stále nedostalo z nejhorších problémů a je důležité, aby i nadále odolalo vnitřním politickým tlakům na zpomalení ekonomických reforem. V rozhovoru pro agenturu Reuters to uvedl ministr financí Jannis Sturnaras.

Foto: Yorgos Karahalis, Reuters

Řecký ministr financí Jannis Sturnaras

Článek

Partneři v Evropské unii začínají chválit snahy Řecka dostat se z nejhorší krize za několik desetiletí a některé ekonomické ukazatele vykazují známky rodícího se oživení. Roste ale zároveň tlak na vládu, aby ustoupila od úsporných opatření a reforem.

„Co mě děsí, je velký tlak ze společnosti, médií a od parlamentních poslanců ze všech stran na zmírnění programu. Musíme odolat, je ještě brzy na vyhlášení vítězství,“ uvedl Sturnaras.

Podle Sturnarase jsou zde známky toho, že tři roky trvající krize v Řecku, která otřásla celou eurozónou, začíná ustupovat. Do řeckých bank se vracejí peníze, ceny dluhopisů rostou a primární rozpočet v letošním roce bude lepší, než odhaduje tzv. trojka zahraničních věřitelů.

Mezinárodní měnový fond (MMF) ve středu odsouhlasil, že uvolní Řecku další peníze z celkové pomoci 240 miliard eur (zhruba 6,1 biliónu korun) a prohlásil, že Atény jdou správným směrem.

Vážným problémem pro zemi je vysoká nezaměstnanost, která v říjnu činila 26,8 procenta. Ekonomika má letos již šestým rokem za sebou klesnout, a to o 4,5 procenta. První růst by však mohla vykázat již koncem letošního roku. Řecku by se letos navíc mělo podařit získat z privatizace plánovaných 2,6 miliardy eur.

Reklama

Související články

Číňané chtějí největší řecký přístav

Čínská společnost Cosco, zaměřující se na lodní přepravu, zvažuje investovat jednu miliardu eur (zhruba 25,5 miliardy korun) do koupě podílu v řeckém přístavu...

Výběr článků

Načítám