Hlavní obsah

Řecké akcie rostly nejrychleji na světě, po sprše od EU ale burza zase krvácí

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecké akcie ve čtvrtek posílily o 8,2 procenta, bankovní tituly rostly o více než 17 procent. Podle analytiků investoři věřili, že se Řecku konečně podaří dohodnout s věřiteli. Ještě týž den po zavření burzy ale Atény dostaly ultimátum od EU, že čas pro hledání kompromisu skončil, a zástupci MMF dokonce odešli z jednání.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecká vlajka nad Akropolí

Článek

„Řecké akcie ve čtvrtek vzrostly o 8,2 procenta a jejich index se tak stal jednoznačně nejúspěšnějším mezi světovými akciovými indexy. Důvodem byl optimismus na trhu, že se Aténám konečně podaří dohodnout s věřiteli,“ řekl Novinkám analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Podle mluvčího řecké burzy šlo o nejlepší výsledek za čtyři měsíce, kdy v únoru dvakrát posílil hlavní burzovní index o víc než deset procent.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Naděje na dohodu podle zahraničních webů podpořilo setkání řeckého premiéra Alexise Tsiprase s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem v Bruselu. Ti už předtím zdůraznili potřebu dohody Řeků s věřiteli.

Špatné zprávy přišly po zavření burzy

Evropská komise přitom už ve středu prohlásila, že s novým řeckým plánem reforem není spokojena a „čeká něco jiného“. Ve čtvrtek Atény varovala, že čas pro dosažení kompromisu skončil. Mezinárodní měnový fond poté oznámil, že jeho zástupci přerušili jednání v Bruselu a odletěli domů kvůli vážným rozepřím s Aténami. Nejmenovaný řecký činitel později večer dodal, že z Bruselu odletěla i řecká delegace vyjednávačů věnujících se technickým detailům připravované dohody. [celá zpráva]

Zprávy o ultimátu a odjezdu delegace MMF se ale objevily až kolem páté odpoledne středoevropského času. V té době byla vzhledem k posunu času Aténská burza už hodinu zavřená.

„Ve čtvrtek po trhu běhala šeptanda, že by snad Německo mohlo zmírnit svůj postoj k Řecku a odblokovat poslední část záchranného úvěru. Nicméně po zavření burzy se objevila informace, že MMF stahuje svůj tým z Atén do Washingtonu, a přidal se Donald Tusk s přitvrzením rétoriky. Výsledkem je obrat, v pátek už zase řecká burza krvácí,” řekl Novinkám hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Prudké výkyvy u řeckých akcií i dluhopisů jsou podle něj jen pro velmi otrlé spekulanty. V pátek odpoledne ztrácely řecké akcie více než čtyři procenta, akcie bank i více než osm procent.

„Jaká je šance na dosažení dohody mezi Řeckem a věřiteli, to tu v tuto chvíli ví nejspíš jen Alexis Tsipras, který rozehrál velmi nebezpečnou hru, dal v sázku osud své země, smysl jeho strategie ale zdravému rozumu uniká,” dodává Marek.

ECB podržela řecké banky

„Čtvrteční růst mohla podpořit i zpráva, že Evropská centrální banka (ECB) navýšila objem poskytnuté likvidity v rámci programu ELA, což pomůže řeckým bankám,” domnívá se Frayer. V pátek ráno se ale podle něj objevily zprávy, že evropští představitelé pracují na scénáři bankrotu země.

Foto: Pool, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras při setkání s předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v pátek řekl, že jednání o finanční pomoci budou obnovena. „Jednání znovu začnou, nejprve na technické úrovni, pak na politické," citovala ČTK rozhlasovou stanici France Culture. ”Dohoda je v příštích dnech nezbytná," prohlásil Juncker. „Míč je na řeckém hřišti," dodal.

Atény doufají, že dosáhnou dohody s věřiteli na zasedání ministrů financí eurozóny, které se uskuteční příští čtvrtek. Řecko potřebuje na konci června zaplatit MMF 1,6 miliardy eur, bez uvolnění zbývající pomoci ale na splátku nemá prostředky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám