Hlavní obsah

Řecká krize musí mít skutečné řešení, požaduje šéfka MMF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuala Lumpur

Řecku rozhodně nepomůže rychlá náprava aktuálních potíží, které problém jen odloží. Jihoevropská země naopak potřebuje trvalé a „skutečné“ řešení své dluhové krize, soudí šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová. Fond se dostal s eurozónou na počátku týdne do ostré rozepře kvůli rozdílným představám o řešení situace, kdy Řecko zaostává za plněním klíčové podmínky záchranného úvěru.

Foto: Oli Scarff, Reuters

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Článek

„Z pohledu MMF je zřejmé, že očekáváme skutečné, nikoli rychlé řešení. To zcela jasně znamená takový dluh (Řecka), který bude co nejrychleji udržitelný,“ řekla Lagardeová. Její slova nijak nenaznačila, že by chtěla zmírnit svůj odmítavý postoj vůči evropskému návrhu na řešení řecké situace.

V situaci, kdy je jasné, že Řecko nebude schopno splnit cíl snížit státní dluh do roku 2020 na 120 procent hrubého domácího produktu, ministři financí eurozóny na pondělní schůzce doporučovali odklad plnění cíle o dva roky.

Lagardeová to však v neobvykle otevřeném vyjádření odmítla a zdůraznila, že MMF bude trvat na roce 2020. MMF chce, aby země eurozóny k tomu přispěly tím, že odpustí Řecku část svých pohledávek. O tom ale nechce slyšet Německo a další země.

Řecko už nemá peníze na vyrovnání splatných závazků. Věřitelé blokují Řecku uvolnění více než 31 miliard eur už od června. Ve třetím čtvrtletí měla země dostat dalších pět miliard a během tohoto čtvrtletí ještě 8,3 miliardy eur. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble v úterý navrhl zvážit, zda neuvolnit všechny tyto peníze současně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám