Hlavní obsah

Řecká centrální banka odebrala licenci třem menším bankám

Atény

Řecká centrální banka vzala licenci třem menším finančním ústavům, které působily jako spořitelní družstva. Od loňského října je to už potřetí, co byly úřady nuceny zakročit na ochranu střadatelů. Tentokrát centrální banka rozhodla o likvidaci ústavů Achaiki, Lamias a Lesvou-Limnou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Těmto třem družstevním bankám byla odejmuta licence a zahájeno řízení o likvidaci,“ píše se ve sdělení centrální banky. Každá z bank, které končí, měla podle agentury Reuters v Řecku od tří do pěti poboček.

O vklady těchto ústavů už projevily zájem komerční banky, které působí v oblastech, kde mají zavřené banky pobočky. Loni v říjnu už centrální banka zestátnila ústav Proton Bank, v prosinci pak nechala zlikvidovat finanční ústav TBank, který měl potíže.

Bankovní systém v Řecku tvrdě pociťuje dopady tamní dluhové krize. Očekává se, že Evropská unie a Mezinárodní měnový fond v rámci druhého záchranného úvěru pro Řecko poskytnou na rekapitalizaci tamních bank od 23 miliard do 40 miliard eur (až 980 miliard korun).

Řecko dosáhlo před nedávnem na další, v pořadí druhý mezinárodní záchranný úvěr ve výši 130 miliard eur (asi 3,25 biliónu korun), čímž odvrátilo hrozbu neřízeného bankrotu. V souvislosti s tím musely Atény provést dosud největší restrukturalizaci dluhu v historii, když soukromí věřitelé, především banky, odepsali přes 100 miliard eur z hodnoty řeckých státních dluhopisů.

V pondělí Řecko obdrží první částku ve výši 5,9 miliardy eur. Hned v úterý totiž musí splatit první splátku ve výši přesahující 14 miliard eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám