Hlavní obsah

Rané brambory letos zdražily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z polí na Mělnicku a dalších pěstitelských oblastí v Polabí se dostávají na trh rané brambory. V uplynulých dnech začala jejich sklizeň.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Spotřebitelé mají možnost od nynějška kupovat domácí produkci,“ zdůraznil předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček, podle něhož každý obyvatel Česka sní kolem 60 až 70 kilogramů brambor za rok.

Takové množství ale nejsou čeští pěstitelé schopni vyprodukovat, soběstačná je Česká republika zhruba ze 75 až 80 procent, takže zbytek brambor se musí dovážet ze zahraničí.

Nižší produkce

Zákazníci ovšem hledí také na cenu. „Ta se v obchodech pohybuje mezi patnácti a třiceti korunami za kilogram, což je o něco víc než vloni, kdy byla kolem dvaceti korun,“ uvedl místopředseda bramborářského svazu Vlastimil Rasocha.

Vyšší cena je podle něj způsobena hlavně třemi faktory. „Kvůli chladnému a vlhkému jaru se začalo sázet později, takže zhruba o týden později začala sklizeň a výnos není teď tak velký jako vloni,“ zmínil Rasocha.

Zatímco vloni touto dobou byla produkce z hektaru kolem 30 tun, letos je to 20 tun na hektar.

U jablek i brambor si obchod přihodí až 100 procent

Ekonomika

Druhým důvodem je situace v zahraničí, odkud se rané brambory dovážejí, než se zač­ne sklízet na našich polích, tedy zejména ve Španělsku, Řecku nebo v Egyptě.

„Hlavně ve Španělsku bylo letos obrovské sucho, pěstitelé nedostávali licence na zavlažování, takže produkce je tam výrazně nižší,“ vysvětloval Rasocha.

A třetím důvodem jsou nízké zásoby starých brambor z loňska, které se na český trh dovážejí především z Německa, Belgie nebo Francie.

„To všechno způsobuje nižší nabídku, než je poptávka, takže cena je vyšší,“ dodal Rasocha. Podle něj ale není vyloučeno, že by mohla cena klesat. Záležet bude ovšem na počasí a úrodě.

Nevydrží tak dlouho

Tuzemští zemědělci se snaží podnítit zájem o zdejší produkci raných brambor. Uspořádali proto kampaň Brambory na loupačku, do níž se zapojily i některé obchodní řetězce.

„Je důležité, aby to spotřebitelé zaznamenali, že se nyní začíná se sklizní a že mají možnost dostat velmi čerstvé, zdravé brambory. Ty se sklízejí už od páté hodiny ráno, než začne teplo, pak se hned začne se zpracováním, balením a ještě ten večer nebo nejpozději druhý den ráno jsou brambory na pultu. Důležité je takové brambory rychle koupit, než začnou černat, nemají totiž tak dlouhou trvanlivost,“ upozornil místopředseda bramborářů.

Podle něj se zatím daří zachovat pěstební plochy, jejichž rozloha se nezmenšuje.

Tuzemské rané brambory už míří na pulty obchodů

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám