Hlavní obsah

Rána pro Pakt stability: opět velké deficity rozpočtů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Pakt stability a růstu, který země eurozóny nutí např. dodržovat rozpočtovou disciplínu, utržil další ránu. A ne zrovna malou. Celá polovina z 12 zemí, které používají euro, nesplní v letos kritéria, jež omezují deficit rozpočtu na 3 % HDP. Kromě Německa a Francie nedodrží podmínku o rozpočtové disciplíně Řecko, Itálie, Nizozemsko a Portugalsko.

Foto: www.euroverlag.cz

Letošní ročník plesu TOp 09 bude jubilejní pátý a ve stylu 20. a 30. let

Článek

Důvodem je mimo jiné slabý ekonomický růst, uvedla ve středu Evropská komise. Kdyby tyto země požádaly o začlenění mezi země Evropské měnové unie v letošním roce, bylo by jim přijetí odepřeno, protože by nesplnily jednu z podmínek.

Německo a Francie poruší rozpočtová pravidla již třetí rok za sebou. Francie, Itálie, Nizozemsko a Portugalsko překročí tříprocentní limit deficitu pravděpodobně i v příštím roce.

Z evropské patnáctky překročila loni rozpočtový limit také Británie. Ta však očekává, že letos se jí podaří snížit deficit na 2,8 % HDP.

Komise současně snížila odhad růstu eurozóny pro letošní rok na 1,7 % z předchozích 1,8 %. Spojené státy očekávají letos růst HDP kolem 4,2 %, Japonsko 3,4 % a zbytek Asie 7 %.

Varování pro Itálii

EK ve zprávě varovala Itálii, že musí naléhavě podniknout kroky, aby zmírnila deficit rozpočtu. Ten má v letošním roce činit 3,2 % HDP a v příštím roce stoupnout až na 4 %. Komisi dělá starosti i veřejný dluh Itálie, který činí více než 106 % HDP a je nejvyšší v EU.

Portugalsko se po dvou letech vrací do seznamu hříšníků. Lisabon porušil rozpočtová pravidla v roce 2001, v následujících dvou letech se mu však podařilo udržet deficit pod limitem. V letošním roce se má schodek vyšplhat na 3,4 % a v roce 2005 na 3,8 % HDP.

Řecko čeká letos deficit 3,2 % HDP, v příštím roce by však měl klesnout na 2,8 % HDP. Pod palbu komise se dostává Nizozemsko, které porušilo rozpočtový limit už loni a letos počítá s deficitem 3,5 % HDP. Pokud země nepřijme potřebná opatření, bude deficit Nizozemska nad tříprocentním limitem i v roce 2005.

Rozpočtový deficit největších hříšníků, tedy Francie a Německa, má letos činit 3,7 %, respektive 3,6 % HDP. U Německa se sice příští rok čeká snížení deficitu na 2,8 %, Francie však pravděpodobně poruší limit znovu. Podle odhadů komise se má její deficit vyšplhat na 3,6 % HDP.

Reklama

Související témata:

Související články

SRN a Francie beztrestně porušily Pakt stability

Francie a Německo nebudou potrestány za to, že už třetí rok po sobě jejich rozpočtové schodky překročí tři procenta hrubého domácího produktu, čímž porušují...

Výběr článků

Načítám