Hlavní obsah

Rakouská stávka ochromila železniční dopravu, týká se i spojení s ČR

Rakouští železničáři o půlnoci vstoupili do jednodenní stávky. Zasaženy jsou i mezinárodní spoje včetně těch mezi Rakouskem a Českou republikou či Německem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Stávka se projevuje i zvýšeným provozem na rakouských silnicích. V Linci situaci ještě dál zkomplikovala akce klimatických aktivistů z hnutí Letzte Generation (Poslední generace), kteří se přilepili k vozovce na jednom z dálničních přivaděčů.

Na celých pondělních 24 hodin téměř utichl provoz na rakouské železnici. Drážní zaměstnanci požadují kvůli 11procentní inflaci zvýšení platů o zhruba 12 procent. Zástupci zaměstnavatelů v neděli nabídli jen 8,4 procenta a kolektivní vyjednávání bylo přerušeno.

Jednodenní stávka se týká mimo jiné všech mezinárodních spojení s Rakouskem. České dráhy upozornily, že náhradní doprava v Rakousku není zajištěna, a to ani v přeshraničních úsecích.

U nočních spojů, například mezi Prahou a Curychem nebo Vídní a Berlínem je provoz omezen už od nedělního večera až do úterního rána. České dráhy v pondělí zajišťují provoz všech vlaků mezistátní dálkové dopravy na území České republiky do a z poslední pohraniční stanice.

Rakouské železnice čeká v pondělí stávka. Dotkne se to i Česka

Ekonomika

Česká soukromá společnost RegioJet oznámila, že všechny své spoje z Břeclavi do Vídně a z Vídně do Břeclavi nahradí svými žlutými autobusy. Budapešťské spoje pojedou odklonem přes Bratislavu. Německý železniční dopravce Deutsche Bahn oznámil, že zasaženy budou ještě i jeho noční vlaky z pondělí na úterý.

Obecní dopravní společnosti včetně metra či provozovatelů tramvajových sítí zůstávají v provozu. V Salcburku však nejezdí trolejbusy a ve Vídni městské vlaky.

Na silnicích a dálnicích by měli motoristé počítat s hustším provozem. Rakouská železniční společnost ÖBB přitom vybízí své zákazníky, aby odložili zbytné cesty nebo využili alternativní způsob dopravy. Rakouský automotoklub dokonce lidem doporučuje, aby pokud možno pracovali z domova.

„Zvláště na městských dálnicích v metropolitních oblastech Vídně, Klagenfurtu, Innsbrucku a Lince je třeba počítat s kolonami a zdrženími,“ řekl deníku Der Standard mluvčí rakouské správy silnic a dálnic (Asfinag).

V Linci se podle policie přilepili tři aktivisté na vozovku dálničního přivaděče, čímž dopravní situaci v oblasti dále zkomplikovali.

Šéf ÖBB Andreas Matthä v pondělí ráno rozhlasové stanici Ö1 řekl, že pro stávku nemá „žádné pochopení“. Nabídka zaměstnavatele v kolektivních vyjednáváních byla podle něj „víc než férová a více než atraktivní“. Matthä očekává, že v úterý se provoz do značné míry vrátí k normálu.

V Rakousku je podle ÖBB za normálních okolností na cestě zhruba 8000 osobních a nákladních vlaků různých provozovatelů. Vlakem denně v alpské republice cestuje přibližně milion lidí.

Slovensko připravuje nouzový stav, příští týden hrozí odchod 2000 lékařů

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám