Hlavní obsah

Rakouská pošta začala prodávat bitcoiny

Novinky, bož

Rakouská pošta začala prodávat elektronickou měnu bitcoin. Informovala o tom tisková agentura APA. Ve všech 1800 pobočkách tak lze zakoupit bitcoiny v hodnotě 50, 100 nebo 500 eur. Rakouská energetická společnost Switch zároveň oznámila, že nově akceptuje platby touto elektronickou měnou. Krátkou epizodu s bitcoiny má za sebou i Česká pošta.

Foto: Profimedia.cz

Rakouská pošta začala prodávat elektronickou měnu bitcoin.

Článek

Rakouská pošta na projektu spolupracuje s firmou Bitpanda to go. K využití služby budou zákazníci potřebovat elektronickou peněženku právě této společnosti. Pošta jim vystaví QR kód s potvrzením platby, pomocí kterého si mohou peněženku dobít.

Něco podobného bylo krátce možné i na pobočkách České pošty. V roce 2014 měla uzavřenou smlouvu se společností Manum, která bitcoiny nabízela. Podle mluvčího pošty Matyáše Vitíka bylo předmětem smlouvy „umožnit na přepážkách České pošty klientovi platby v hotovosti (v korunách) za služby, které si klient objednal prostřednictvím internetu u partnera společnosti Manum.”

„Služba spočívala v tom, že klient přišel na přepážku s dokladem, který obsahoval čárový kód, a pracovník pošty po jeho nasnímání vybral požadovanou částku,” dodal. Spolupráce se však poště ekonomicky nevyplácela, a tak ji na začátku roku 2015 ukončila.

O přijímání plateb v bitcoinech Česká pošta neuvažuje. „Současná legislativa nám to ani neumožňuje,” upřesnil Vitík pro Novinky.

Guvernér rakouské centrální banky Ewald Nowotny se v květnu nechal slyšet, že je zcela vyloučené, aby se bitcoin stal „legální měnou“. Virtuální měnu považuje za zcela netransparentní.

Co je bitcoin
Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech.
Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.
Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem.
Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám