Hlavní obsah

Raiffeisenbank v Česku stoupl čistý zisk o 30 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Raiffeisenbank, která patří ke středně velkým tuzemským bankám, od letošního ledna do září meziročně zvýšila čistý zisk o 30 procent na 1,775 miliardy korun. Aktiva banky vzrostla o 8,5 procenta na 201 miliard korun. Vlastní jmění banky se meziročně zvýšilo o 16 procent na 15,7 miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Logo Raiffeisenbank

Článek

„Udržujeme dobrou ziskovost především kvůli poklesu tvorby opravných položek a odpovědnému investování. Nemáme ani korunu v dluhopisech jakékoli jihoevropské země, a nečelíme tak ztrátám způsobeným potížemi těchto zemí,“ uvedl generální ředitel Raiffeisenbank Lubor Žalman.

Kvůli silnému konkurenčnímu boji mezi bankami ale výrazně klesají marže jak u vkladů, tak i u hypoték a firemních úvěrů, což se podle Žalmana projevuje ve zpomalujícím tempu růstu výnosů.

Výhled nepříliš optimistický

Celkový výhled na rok 2012 není podle generálního ředitele příliš optimistický. Zpomalení růstu výnosů nebude krátkodobým jevem, ale kvůli očekávanému oslabení růstu či dokonce poklesu eurozóny i ČR se prý bude napříč celým bankovním sektorem projevovat i v příštím roce.

Čtveřici největších tuzemských bank klesl v souhrnu za tři čtvrtletí čistý zisk o 15 procent na 26,28 miliardy korun. ČSOB, Komerční bance a UniCredit bank čistý zisk kvůli odpisu řeckých dluhopisů klesl, České spořitelně se čistý zisk zvýšil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám