Hlavní obsah

Raiffeisenbank neumožní posílat platby do Ruska a Běloruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klienti Raiffeisenbank brzy nebudou moci posílat peníze na bankovní účty do Ruska a Běloruska. Banka přestane od 15. února do těchto zemí provádět odchozí platby. Uvedla to ve středu v tiskové zprávě. Stejné rozhodnutí učinila už dříve Moneta Money Bank.

Foto: Raiffeisenbank a.s.

Pobočka Raiffeisenbank

Článek

Raiffeisenbank doposud odchozí platby do Ruska a Běloruska monitorovala. Ověřovala, zda byly v souladu se sankčními předpisy, které Evropská unie na Rusko v odvetě za jeho vojenskou invazi na Ukrajině uvalila.

Od poloviny února už však banka - i ve světle dalšího zpřísnění sankcí - rozhodla, že ukončí jejich provádění kompletně. V případě příchozích plateb pak budou přijímány jen ty, co nebudou v rozporu se sankcemi a sankční politikou banky.

„Pokud bance či klientovi hrozí nějaký druh újmy nebo by banka porušila povinnost jednat obezřetně, je oprávněna pokyn ke smlouvě či platební příkaz neprovést,“ uvedla mluvčí banky Tereza Kaiseršotová.

U plateb do Ruska nebo Běloruska může být podezřením na újmy například to, že banka nemůže ovlivnit další přeposlání peněz sankcionovaným osobám nebo jejich využití pro sankcionovaný účel. Provedením transakce by tak fakticky došlo k porušení mezinárodní sankce.

Raiffeisenbank už delší dobu nepovoluje posílaní plateb také do dalších zemí jako například Írán, Afghánistán, Súdán nebo Sýrie. A platební embargo zavedla loni po vypuknutí války na Ukrajině také pro anektované území Krymu, Doněcka, Luhanska, Záporoží a Chersonu.

Jako první banka v Česku přestala už od 1. ledna letošního roku provádět odchozí platby do Ruska a Běloruska Moneta Money Bank.

Raiffeisenbank převedla klienty Equa bank do svého bankovního systému

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám