Hlavní obsah

Půjčit si peníze na jádro od střadatelů na důchod? Část koalice s Havlíčkem souhlasí, ekonomům se to nelíbí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavba nových jaderných bloků si vyžádá zhruba bilion korun, stát by si na to mohl půjčit od lidí spořících na penzi, navrhl místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček. Vůči nápadu se staví vstřícně část vládní koalice včetně premiéra Petra Fialy (ODS). Ekonomové jsou však spíše skeptičtí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

První místopředseda hnutí ANO a místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček

Článek

„Byl by to další pilíř penzijního systému, který je poměrně využívaný ve skandinávských zemích,“ řekl Novinkám Havlíček.

Stát nebo polostátní ČEZ si podle něj bude muset půjčit na stavbu nových jaderných bloků stamiliardy korun, které bude třeba zaplatit i s úroky. „Logicky se nabízí, proč ty úroky zaplatit bankám, když by je mohli dostat občané. Budou mít jistou a výhodnou investici, garance státu je tam zřejmá,“ upřesnil.

Havlíček: Jaderné bloky by mohli zaplatit lidé spořící na důchod

Ekonomika

Výhodné by to podle něj bylo i pro stát, protože úroky by nebyly tak vysoké, jako kdyby si půjčil od bank. Otázkou zůstává, kdo by úspory občanů na stáří spravoval. Zda oni sami, nebo nějaká instituce.

„O tom se musí diskutovat, jaká by byla nejlepší forma. Zapojit by se do toho mohly i penzijní fondy,“ dodal Havlíček.

Je iluze, že se dá všechno postavit jen ze státních prostředků
Petr Fiala, premiér

Premiér Fiala myšlenku nezatracuje. „Musíme se zabývat tím, jak budeme financovat strategické projekty obecně, nejen dostavbu jaderné elektrárny,“ uvedl premiér s tím, že o hledání takového řešení požádal vládní výbor pro strategické investice.

„Je iluze, že se dá všechno postavit jen ze státních prostředků,“ dodal.

To, že Havlíčkem naznačený způsob je ve hře, víceméně potvrdil i ministr dopravy Martin Kupka (ODS). „Součástí řešení, na němž pracuje výbor pro strategické investice, je i zapojení peněz z penzijních fondů i zapojení peněz z pojišťoven. To jsou volné prostředky, které by bylo možné využít k přípravě důležitých infrastrukturních a energetických staveb,“ uvedl.

Pochopení má i STAN. „Jedno z ekonomických témat, které by vláda měla zvednout, je rozhýbání českého kapitálového trhu,“ okomentoval Havlíčkův návrh místopředseda Starostů Lukáš Vlček s tím, že obce i lidé mají uloženy peníze, které jim vysoké úročení nezajišťují.

A právě toto by byla jedna z cest. „Může to být zajímavé pro řadu investic typu jaderná energetika nebo dálniční síť formou fondů, které mají určitou státní garanci,“ dodal s tím, že by to pomohlo rozhýbat i českou ekonomiku.

Skepticky se k Havlíčkovu návrhu staví Piráti. „Již dříve jsme navrhovali zřízení fondu, který by byl nízkorizikový, nízkonákladový a umožnil by lidem spořit v plně zásluhovém systému. Nicméně za nás nedává smysl spojovat důchodové spoření s výstavbou jaderných bloků,“ řekla Novinkám místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová.

Skeptičtí analytici

To, aby občané přímo investovali do výstavby jaderných bloků, jak to navrhoval Havlíček, se ale nelíbí ani ekonomům. „Neřeší to problém demografického stárnutí a to, že nemáme ušetřené peníze na generace, které půjdou do důchodu,“ řekl Daniel Münich z think-tanku IDEA. Nevidí pak důvod, proč by si lidé měli kupovat cenné papíry třeba od ČEZ. „A když se země dostane do problémů, mohlo by dojít k poklesu úspor. Ty by měly být diverzifikované, což toto nesplňuje,“ dodal.

Na problém s diverzifikací upozornil i analytik společnosti Cyrrus Vít Hradil. Spořit přes státní dluhopisy je navíc normální už nyní. Nemusí to však podle něj být výhodné pro obě strany. „Kdyby to byly protiinflační dluhopisy, tak jsme nedávno viděli, že na nich prodělával stát,“ uzavřel.

Středula je opět v čele odborů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám