Hlavní obsah

Pšenice má Česko dost, ale cena dramaticky stoupá

Pardubicemi ve středu nevoněl perník, ale chleba. Na výstavišti Ideon se konal 28. ročník akce Dny chleba Pardubice, jejíž součástí byla národní soutěž Chléb roku. Odborníci z oboru tu rokovali také o současných problémech, včetně nárůstu ceny surovin a energií.

Foto: Foto PRÁVO – Ludmila Žlábková

V Pardubicích byla na Dnech chleba nabídka pekařů a cukrářů bohatá.

Článek

Česko je v produkci obilí, zejména pšenice, soběstačné. Dokonce patří k exportérům, neboť sklidí 1,8- až dvojnásobek své roční spotřeby.

„Vinou událostí na Ukrajině a embarga Ruska přichází svět o třetinu produkce této komodity. Kriticky se jí nedostává v severní Africe a na Blízkém východě, proto se tamní obchodníci začali obracet jinam. A Evropa je nejblíž. Cena pšenice je za rok na dvojnásobku,“ řekl Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR.

Jak dostat zrno z Ukrajiny? Litva navrhuje námořní koridor

Evropa

Zpět do marketů

Pekaři tak řeší, jakou cenu je zákazník ještě ochoten či schopen akceptovat. Ukazuje se, že kritická hladina se pohybuje kolem 60 korun za kilogram běžného chleba. Část lidí už u drobných pekařů nakupuje méně nebo odcházejí do supermarketů.

„Trendem posledních let bylo, že se nakupovaly stále dražší pekařské výrobky, dražší rohlíky, různé speciální chleby. Nyní nastává opačná situace. Už nyní padá prodej u sladkého máslového pečiva: koláčů, vánoček nebo třeba loupáků s velkým obsahem másla,“ vyjmenoval Hlavatý.

Pokles nabídky se zatím na Dni chleba neprojevil. Do soutěže se přihlásilo více než 104 soutěžních vzorků chleba. Přijelo i více účastníků.

Rusko jedná s Tureckem o koridoru pro obilí v Černém moři

Evropa

„Hovoří se i o energiích. Je to problém, například na západě Čech vím o pekárně, která v lednu platila za plyn denně 15 tisíc korun, od února to je 178 tisíc denně,“ upozornil Hlavatý s tím, že přítomni jsou proto také zástupci strojírenských společností.

Nové pece?

Naprostá většina pekáren je na plyn. Podle Hlavatého je otázka, zda by se jim vyplatil přechod na elektřinu, zatím spíše ne. „Strojírenské firmy nabízejí nové pece fungující na štěpku. Ale je otázka, zda to je řešení pro všechny,“ dodal.

Čeští spotřebitelé se nemusí obávat, že by v obchodech zmizel chleba a další pekařské výrobky. „Otázkou ale bude cena. Pekaři budou péct chleby o menší gramáži a lidé budou nakupovat uvážlivěji,“ míní Hlavatý.

Reklama

Výběr článků

Načítám