Hlavní obsah

První zásilka ruských hnojiv zamířila do Afriky, uvedla OSN

První zásilka hnojiv vyrobených v Rusku v úterý opustila Nizozemsko a zamířila do Malawi na základě dohody o vývozu, kterou dříve zprostředkovala OSN. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Reuters

Nákladní loď MV Greenwich, která přepravila ruská hnojiva.

Článek

V úterý odpoledne odplulo na lodi MV Greenwich z přístavu Terneuzen na jihozápadě Nizozemska přibližně 20 tisíc tun chemického hnojiva.

Očekává se, že zásilka bude vyložena v mozambickém přístavu Beira a poté bude po souši přepravena do vnitrozemské jihoafrické země Malawi.

Jedná se o první ze série zásilek, druhá bude podle OSN určena pro západní Afriku.

Ruský vývoz hnojiv, který je pro boj s potravinovou krizí klíčový, je dlouhodobě ochromen. Na zemědělské produkty a hnojiva se sankce uvalené na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu nevztahují, majitelé lodí je ale kvůli rizikům spojeným s konfliktem v Černém moři nechtějí pro nedostatek pojistitelů pronajímat.

Dohoda zprostředkovaná OSN, která byla poprvé představena v červenci, byla počátkem tohoto měsíce obnovena a umožňuje vývoz obilí z některých ukrajinských přístavů na pobřeží Černého moře, jakož i vývoz hnojiv od ruských výrobců. Rusko v říjnu na čtyři dny pozastavilo svou účast na dohodě, ale později se k ní opět připojilo.

Povolení vývozu 260.000 tun ruských hnojiv uskladněných v Evropě „poslouží ke zmírnění humanitárních potřeb a zabrání katastrofálním ztrátám úrody v Africe, kde je v současné době období setí,“ uvedl mluvčí generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese.

„Organizace spojených národů pokračuje v intenzivním diplomatickém úsilí se všemi stranami, aby zajistila nerušený vývoz důležitých potravin a hnojiv z Ukrajiny a Ruské federace, na které se nevztahují sankční režimy, na světové trhy,“ dodal mluvčí.

Jak ruská blokáda ukrajinského obilí vyvolává hlad a chaos ve světě

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám