Hlavní obsah

První účet za loňský summit G20 v Hamburku činí téměř dvě miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Účet za pořádání summitu velkých světových ekonomik G20 loni v červenci v Hamburku se vyšplhal na částku 72,2 miliónu euro (1,82 miliardy korun), napsala agentura DPA s odkazem na informace ministerstva financí. V částce jsou započítány výdaje za nasazení bezpečnostních složek, péči o novináře či technickou. Je to ovšem jen část nákladů, upozorňuje agentura DPA. Hamburk zatím náklady na pořádání této akce nezveřejnil.

Foto: ČTK/AP

Zapálená barikáda ve čtvrti Schanzenviertel

Článek

Nasazení bezpečnostních složek včetně informačních technologií vyšlo na 27,7 miliónu euro.  Zajištění technicky a péče o akreditované novináře stála 22,1 miliónu eur. Organizační a logistická příprava návštěv jednotlivých hlav států a vlád v Hamburku se podle spolkového ministerstva zahraničních věcí vyšplhal na 21,7 miliónu eur.

Nasazení armády, která pomáhala zajišťovat bezpečnost je vyčíslena na 300 tisíc euro. K tomu se musí připočítat dalších 400 tisíc euro spolkového ministerstva financí za pořádání doprovodné akce s názvem G20-Finance Track.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Vyrabovaný obchod v Hamburku poté, co jej demonstranti opustili.

Summit zástupců největších ekonomik světa se v Hamburku konal loni ve dnech 7. a 8. července v Hamburku. Město zachvátily masivní demonstrace, které provázelo násilí. Více než dvě stovky policistů byly zraněny a pojišťovny vyčíslily škody sumou 12 miliónů eur.

Vláda kancléřky Angely Merkelové byla ostře kritizována za to, že plýtvá penězi daňových poplatníků za „drahé akce, ale neproduktivní akce“.

Anketa

Má smysl pořádat velkolepé akce typu summit G20 a podobně?
Ano, dohodne se řešení globálních problémů.
9 %
Ne, jsou to předražené akce, které nic nevyřeší.
88,8 %
Nevím
2,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 722 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám