Hlavní obsah

Průmyslová výroba si vedla si lépe, než analytici čekali

Průmyslová produkce v březnu meziročně vzrostla o 0,4 procenta. Meziměsíčně byla vyšší o 2,6 procenta. Hodnota nových zakázek se v tomto odvětví meziročně zvýšila o 3,4 procenta. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: , Novinky

Průmyslová výroba

Článek

„Situace v průmyslu byla i v březnu velmi podobná té v předešlých měsících. Kvůli poklesu produkce ve výrobě motorových vozidel produkce českého průmyslu i v březnu stagnovala, stejně jako hodnota nových zakázek,“ uvedl Radek Matějka, ředitel statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky.

Podle analytiků si průmysl vedl lépe, než se čekalo. Předpokládalo se totiž, že válka na Ukrajině, související výpadky v dodávkách, tlak na růst nákladů a obecně vysoké nejistoty vyústí do poklesu výroby. Navzdory lepšímu březnovému výsledku je ale podle nich výhled do dalších měsíců stále ve stínu nejistot a skepse.

"Válečný konflikt na Ukrajině a sankce proti Rusku budou pro nejbližší měsíce znamenat novou situaci ve smyslu zhoršení na straně průmyslové výroby, objednávek i exportů jak v české ekonomice, tak obecně napříč Evropou," uvedl analytik Generali Investments Radomír Jáč.

Potraviny i průmyslové suroviny letos zdražily o desítky procent

Ekonomika

K meziročnímu růstu nejvíce přispěla elektrotechnická produkce a výroba elektrických zařízení a výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu. Důvodem byla zvýšená poptávka.

Brzdou je výroba aut

V porovnání s loňským březnem naopak o 17 procent klesla výroba motorových vozidel. Vliv na to měly přetrvávající problémy v dodavatelském řetězci a vysoká srovnávací základna. Pokles výroby zaznamenala rovněž odvětví, která jsou na výrobu automobilů navázána.

„Hlavní přítěží výkonu průmyslu zůstala výroba aut a navazující výroba pryží a plastů, které obojí vykazují dlouhodobý meziroční pokles. Opětovné citelné snížení produkce motorových vozidel nebylo překvapující s ohledem na vysokou základnu i dříve zveřejněná čísla, která ukázala víc jak pětinový meziroční pokles počtu vyrobených osobních aut,” konstatoval ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Provozní zisk Škody Auto klesl o čtvrtinu na 8,3 miliardy korun

Ekonomika

Hodnota nových zakázek vzrostla o 3,4 procenta. Nové zakázky ze zahraničí byly vyšší o 2,8 procenta, tuzemské zakázky o 4,9 procenta.

"Stejně jako v předchozích měsících celkovou hodnotu nových průmyslových zakázek ovlivnily zejména dva významné faktory: výrazný růst cen v některých odvětvích, například v chemickém průmyslu nebo ve zpracování kovů a přetrvávající problémy ve výrobě motorových vozidel," uvedla Iveta Danišová z oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Počet zaměstnanců v průmyslu se proti loňskému březnu snížil o 0,1 procenta. Jejich průměrná hrubá mzda vzrostla o 10,3 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám