Hlavní obsah

Průmysl v lednu stagnoval

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průmyslová produkce v lednu reálně meziročně vzrostla o 0,9 procenta, uvedl v pátek Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně výkon průmyslu pak klesl o 0,4 procenta. Zároveň došlo k meziročnímu poklesu hodnoty nových zakázek o 4,6 procenta.

Foto: , Novinky

Průmyslová výroba.

Článek

„Můžeme to považovat za dobrý výsledek, neboť čísla srovnáváme s lednem roku 2020, kdy hospodářství v Česku ještě běželo standardně,“ konstatoval Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a průmyslu ČSÚ.

„Odvětví, která tradičně k růstu produkce přispívají nejvíce, v lednu vykázala dokonce mírný meziroční pokles. Výrazný pokles produkce v nápojovém průmyslu pak dlouhodobě odráží sníženou poptávku v důsledku pandemie,“ dodala Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu.

Ekonom Peterka: Bez omezení průmyslu můžeme mít lockdown až do léta

Ekonomika

Hodnota nových zakázek v lednu meziročně klesla o 4,6 procenta. Nových zakázek ze zahraničí bylo o 5,5 procenta více. Počet tuzemských nových zakázek se však meziročně propadl o 23,9 procenta.

„Pohled na meziměsíční dynamiku ukazuje, že se prudké oživování průmyslu v posledních měsících zastavilo. Na meziměsíční bázi průmysl jako celek poklesl již třetí měsíc v řadě, což platí i pro zpracovatelský průmysl,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„I nadále platí, že se covidová pandemie do průmyslové aktivity promítá jen omezeně, a to především skrz problémy v dodavatelsko-odběratelských řetězcích,“ dodal Novák.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám