Hlavní obsah

Průmysl v červenci rostl o sedm procent

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průmyslová produkce v červenci reálně meziročně vzrostla o 7 procent. Meziměsíčně byla vyšší o 2,1 procenta. Hodnota nových zakázek se v tomto odvětví meziročně zvýšila o 18,9 procenta. Vyplývá to z dat, jež v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Novinky

Průmyslová výroba

Článek

„Produkce v červenci vzrostla v naprosté většině průmyslových odvětví. Relativně vysoká tempa růstu byla ještě zčásti ovlivněna nižší srovnávací základnou. Projevila se však i zvýšená poptávka po některých výrobcích zpracovatelského průmyslu, např. oceli,“ uvedl Radek Matějka z ČSÚ.

„Stejně jako v předchozích měsících průmyslovým podnikům výrazně rostla zakázková náplň. Meziměsíčně se objem nových průmyslových zakázek zvýšil již potřetí v řadě a dosahuje nejvyšších hodnot ve sledované časové řadě,“ dodala k tomu vedoucí oddělení statistiky průmyslu Veronika Doležalová.

Průmysl a stavby zdražují nad očekávání

Ekonomika

Tržby z průmyslové činnosti v červenci meziročně vzrostly o 12,1 procenta. Tržby z přímého vývozu se zvýšily o 10,4 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím jiných podniků, vzrostly o 14,5 procenta.

„Kaňkou na červencových číslech jsou přetrvávající problémy v automobilovém průmyslu, které jsou však téměř výhradně nabídkového charakteru.” poznamenal analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. Automobilový průmysl celosvětově ovlivňuje nedostatek polovodičů nezbytných pro výrobu velké části komponent. Automobilka Škoda Auto z tohoto důvodu musela opakovaně rušit směny.

Škoda Auto ruší další směny. Zaměstnanci dostanou více peněz, než kdyby pracovali

AutoMoto

„V červenci se z pohledu produkce velmi dobře dařilo těm odvětvím zpracovatelského průmyslu, které jsou navázány na rostoucí ceny surovin a materiálů a na silnou poptávku po výrobcích z nich. Není proto překvapením, že silně rostla především produkce v kovodělném průmyslu,” dodal Novák.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám