Hlavní obsah

Průmyslová výroba překvapila náhlým růstem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po březnové téměř stagnaci se průmyslová výroba v dubnu zvýšila nečekaně o 5,7 procenta. Dařilo se výrobcům strojů a dopravních prostředků. Výrobu zvyšovaly i podniky vyrábějící klimatizační zařízení, tedy firmy, které v ČR investovaly v poslední době.

Článek

Předchozí měsíc se výroba meziročně zvýšila o pouhou jednu desetinu procenta a analytici čekali, zda se tento nepříznivý výsledek bude opakovat. To se nestalo.

Kromě uvedených strojů se podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) zvýšila i produkce zařízení pro výrobu potravin. Dařilo se i těžařským společnostem.

V dubnu prudce rostly tržby z vývozu zboží, o 19,3 procenta. "Jejich podíl na celkových tržbách průmyslových podniků činil 50,2  procenta," uvedl ČSÚ. Ve stále rostoucích výdělcích z vývozu se tak potvrzuje, že v porovnání s loňskem v ČR prudce roste vývoz, který je i hlavním tahounem celé ekonomiky.

V dubnu se kromě tradičně ztrácejících odvětví, jako je kožedělnictví nebo textilnictví, snížila i výroba tabulového skla nebo žáruvzdorných cihel.

Dobrá vyhlídka do budoucna

"Po čtyřech měsících zpomalování růstu průmyslové výroby přináší duben příznivou zprávu také proto, že se výrazně obnovila dynamika tržeb z průmyslové činnosti (růst o devět procent).

Nové zakázky po březnovém meziročním poklesu o 0,5 procenta meziročně vzrostly o 4,3 procenta," uvedl analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Nárůst podle něj značí, že průmysl se vrací k vysokým číslům z konce minulého roku.

Podniky uzavřely v dubnu nové zakázky za 119,5 miliardy korun, z toho ze zahraničí za 80,6 miliardy korun. To je růst právě o ona 4,3 procenta. Největší hodnoty nových zakázek ze zahraničí uzavřeli výrobci strojů a zařízení.

Související témata:

Související články

Průmysl v únoru zpomalil na 5,6 procenta

Průmyslová výroba v ČR zpomalila v únoru tempo. Zatímco v lednu rostla o 7,2 procenta, druhý měsíc v roce se musela spokojit s 5,6 procenta. Nejvíce se dařilo...

Průmysl v březnu se téměř zastavil

Průmyslová výroba zpomalila v březnu růst na  pouhých 0,1 procenta. Částečně za to může vysoká srovnávací základna z loňska, kdy průmysl rostl o 15 procent....

Výběr článků

Načítám