Hlavní obsah

Průměrná mzda v autoprůmyslu vzrostla o šest procent na téměř 44 tisíc

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná měsíční mzda v automobilovém průmyslu loni stoupla o šest procent na 43 949 tisíc hrubého. V letošním roce ale bude kvůli zpomalení v odvětví růst zřejmě mírnější, informovalo ve čtvrtek Sdružení automobilového průmyslu (SAP).

Foto: Marek Bednář, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Průměrná mzda v autoprůmyslu převyšuje o 31,5 procenta průměrnou mzdu v Česku, uvedlo SAP. To má přes 140 členů – automobilek, dodavatelů dílů a příslušenství i organizací. U automobilek byla průměrná hrubá mzda dokonce přes 54 tisíc korun.

Počet zaměstnanců v členských firmách sdružení meziročně vzrostl jen o procento na zhruba 133 tisíc lidí, u dodavatelských firem se ale mírně snížil.

Změny na trhu nutí automobilky k fúzím

Ekonomika

„V letošním roce již s ohledem na náběh nových regulatorních opatření či na celkovou ekonomickou situaci nelze nadále očekávat tak pozitivní růst mezd jako v minulých letech,“ uvedl šéf SAP Bohdan Wojnar.

Růstu mezd v poslední době nahrávala rekordně nízká nezaměstnanost v Česku. Například okres Rychnov nad Kněžnou, kde má závod v Kvasinách Škoda Auto, patří dlouhodobě mezi okresy s nejnižší nezaměstnaností v republice – kolem jednoho procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Toyota Yaris se bude vyrábět v Kolíně

V kolínském závodě TPCA se bude vyrábět nový model Toyota Yaris. Zcela poprvé budou ze zdejších linek díky tomuto modelu sjíždět vozy nejen s benzinovým, ale...

Výběr článků

Načítám