Hlavní obsah

Průměrná mzda loni vyskočila na 31 885 korun

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná hrubá mzda v loňském roce vzrostla o 2390 korun (8,1 procenta) na 31 885 korun. Ceny stouply o 2,1 procenta, takže se mzdy reálně zvýšily o 5,9 procenta. Medián mezd v posledním čtvrtletí roku činil 29 247 korun. To znamená, že přesně polovina pracujících Čechů brala více než tuto částku a přesně polovina brala méně než tuto částku.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průměrné mzdy

Článek

„Loňský rok se z hlediska mezd vyznačoval silným růstem, ten však v poslední čtvrtině mírně oslabil,” uvedl ředitel odboru statistiky trhu práce ČSÚ Dalibor Holý.

V samotném čtvrtém čtvrtletí činila průměrná hrubá mzda 33 840 korun. „Ve čtvrtém čtvrtletí vzrostly mzdy ve všech odvětvích alespoň o pět procent. Jedinou výjimkou byla těžba a dobývání, kde byl nárůst jen o 3,7 procenta,” doplnil Holý.

Nejvíce rostly mzdy v oblasti ubytování, stravování a pohostinství. Tam průměrná hrubá mzda stoupla o osm procent.

„Růst mezd v závěru minulého roku zpomalil, za čímž však stojí zejména vyšší srovnávací základna konce roku 2017, kdy vzrostly platy ve veřejném sektoru,” připomněl ekonom ING Bank Jakub Seidler.

„Z toho důvodu bylo tak zpomalení nejcitelnější právě u mezd v netržních odvětvích. Obecně však růst mezd zpomalil téměř napříč celou ekonomikou, což do jisté míry objasňuje slabší spotřebu domácností v závěru minulého roku,” doplnil.

„Celkově je však možné hodnotit růst mezd v minulém roce jako velmi příznivý, alespoň z pohledu domácností, které tak ze současného přehřátého trhu práce profitují nejvíce za posledních zhruba 15 let,” uzavřel Seidler.

Reklama

Výběr článků

Načítám