Hlavní obsah

Prosil bych 777 Švejk. Značky na přání znovu letí

Právo, Adam Kahánek

O registrační značky na přání je v letošním roce nebývalý zájem. Za první pololetí eviduje ministerstvo dopravy už 2909 vyřízených žádostí. Pokud by toto tempo vydrželo i ve druhé polovině roku, byl by to rekord.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vůbec největší zájem o RZ na přání byl v lednu 2016. Právě tehdy mohli lidé začít „zdobit“ svá auta značkami s vlastními nápisy. Hned první měsíc si tak svou značku zaregistrovalo 2,5 tisíce lidí. V následujících měsících a letech však už zájem opadal. Poslední dva roky ale přinesly obrat.

„V letech 2020 a 2021 došlo k nárůstu vyřízených žádostí o registrační značky na přání,“ řekl Právu mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Klimabalík neuspokojil ekology ani automobilky

Domácí

Podle údajů resortu si v loňském roce značku na přání vyřídili 4102 řidiči. Ačkoliv udeřila pandemie a byla zavedena koronavirová opatření, proti roku 2019 se jednalo o 15procentní nárůst. Navíc to bylo zhruba jen o 700 značek méně než v prvním, rekordním roce 2016.

Zájem neutuchá, a tak by letošek mohl loňský rok předčít. Už teď je zaregistrováno bezmála 3000 nových značek, takže na konci roku by jejich celkový počet mohl být blízko šesti tisíc.

Co je příčinou vyššího zájmu, není jednoznačné, každopádně se však rozšiřuje povědomí o těchto značkách. „Tím, že některá auta s takovými značkami už nějaký rok jezdí, tak to povědomí o pořízení značky za peníze roste,“ připustil Jemelka.

Zákaz spalovacích motorů může klima spíš zhoršit, míní automobilové sdružení

AutoMoto

Příčinou může být i to, že někteří lidé touží po značce, jež začíná písmeny EL a podobá se tak té od elektromobilu. Pro majitele skutečné elektromobilové značky totiž v Praze plyne výhoda parkování zdarma v jinak placených zónách. „Je to možné. Ale nikdy to elektromobilní značka nebude, protože ta má jiný počet znaků, tedy číslic a písmen, než klasická značka na přání,“ vysvětlil Jemelka.

Skutečné elektromobilové značky se vydávají zdarma, jejich písmena a číslice se ale generují automaticky. Pro majitele pak plynou i další výhody, jako například osvobození od silniční daně a dálničních poplatků.

Za auto 10 tisíc Kč

Cena značek na přání zůstává stejná jako v jejich začátcích. Jedna tabulka vyjde řidiče na pět tisíc korun, za obě značky na auto tedy zaplatí 10 tisíc Kč.

Stařičké vojenské uazy už brzy vystřídají nové hiluxy

Domácí

Nevýhodou této specifické RZ je, že v případě krádeže už její majitel nemůže požádat o novou se stejným zněním. Značku navíc lze prodat pouze s vozidlem, samostatně nikoliv.

A jaká hesla si lidé na své značky dávají? „Netradiční znění se objevovala zejména v začátcích vydávání značek na přání,“ řekl Jemelka a zmínil značky jako 333SHREK, 777SVEJK, ANDILEK1, BELM0ND0, KUZLATK0, TYBRZD0, M0RAVAK, DRAC1CE, HELLB0Y nebo 100LICKA.

Reklama

Výběr článků

Načítám