Hlavní obsah

Stařičké vojenské uazy už brzy vystřídají nové hiluxy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vojáci se do měsíce dočkají nových osobních aut Toyota Hilux a konečně budou moci poslat staré sovětské uazy, často starší než oni, na vrakoviště.

Foto: Foto AČR, Právo

Během vojenských zkoušek armádní řidiči najezdili téměř pět tisíc kilometrů ve dne v noci.

Článek

„Auta už prošla vojskovými zkouškami, nyní probíhá technická kontrola úřadem SOJ (Státní ověřování jakosti) a do konce měsíce bychom mohli první várku aut převzít,“ řekla Právu mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Jako první zřejmě už na začátku srpna by měli nové terénní vozy dostat výsadkáři z chrudimského výsadkového pluku. A poté by měla nová auta směřovat k dalším jednotkám po celé republice.

Ministerstvo obrany celkově koupí za miliardu korun až 1200 terénních vozidel Toyota Hilux od společnosti Glomex MS. Vojáci se na nové vozy těší.

Česká armáda vyzkoušela nové raketové systémy

Domácí

„Pokud to mohu porovnat s uazem, vím, že s toyotou nemám strach, že bych někam nedojel. A že jsme ho jako řidiči v rámci testování nešetřili, to snad nemusím dodávat. A mezi námi myslím si, že s hiluxem se už armáda nebude na silnicích stydět,“ řekl armádnímu časopisu Areport četař Petr Lux, který se účastnil vojskových zkoušek. Během nich armádní řidiči najezdili téměř pět tisíc kilometrů a strávili za volantem řadu hodin ve dne i v noci.

Obrana náhradu vysloužilých uazů hledá už dlouho. Teprve loni firma Glomex uspěla ve výběrovém řízení mezi deseti kandidáty. Za jeden vůz obrana zaplatí 893 tisíc korun s DPH. Celkem by tak obměna zastaralého vozového parku měla stát asi miliardu korun. Ministerstvo obrany přitom počítalo s 1,6 miliardou korun.

Osvědčený vůz vojáků i povstalců

Armáda chtěla původně pouze pětidveřová terénní auta, ale v roce 2019 na jaře zakázku zrušila a vypsala ji znovu na pětimístná auta typu pick-up, která budou moci vozit kromě vojáků i náklad. Hilux, který je jedním z nejpoužívanějších vojenských aut, jak běžnými armádami, tak i povstalci v různých partyzánských válkách, uveze pět vojáků a navíc až 700 kilo nákladu.

Auta by měla nahradit 600 aut UAZ 469, jež jsou sovětské výroby a v armádě slouží už 45 let. Dosluhuje i 700 vozů Land Rover Defender, které armáda začala pořizovat v 90. letech.

Pancíř z Brna odolá i speciálním střelám

Věda a školy

„Moderní automobily jsou základem armády a je ostuda, že naši vojáci dodnes používají až 40 let starou techniku. Vybírali jsme z deseti nabídek a vítězná nám zaručí prověřená kvalitní vozidla za výhodnou cenu,“ řekl k zakázce ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Letos a příští rok by měla podle původního plánu armáda odebrat až 800 kusů vozidel.

Firma Glomex MS zajišťuje pro obranu servis dvou letounů Airbus z vládní letky. Skoro tři roky firmu vede bývalý náčelník generálního štábu Josef Bečvář. S nabídkou terénních vozů zbrojařská společnost uspěla i v Polsku. Polské armádě dodá pět set kusů Ford Ranger XLT za půl miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám