Hlavní obsah

Proklatě drazí úředníci EU. Renta bývalých eurokomisařů nás stojí 43 miliónů ročně

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropští komisaři z dob předsedy José Manuela Barrosa si na odchodném přijdou každý minimálně na 99 996 eur (zhruba 2,7 miliónu) ročně. Vyplývá to ze zjištění německého týdeníku Die Zeit. Dohromady tedy šestnáct bývalých komisařů stojí evropské daňové poplatníky každý rok minimálně 1,6 miliónu eur (přes 43 miliónů korun).

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Bývalý předseda Evropské komise José Manuel Barroso

Článek

Peníze z Bruselu dostávají navzdory tomu, že mnoho z nich získalo nadstandardně placená místa v byznyse i politice, podotýká Die Zeit. Nejznámější je příklad samotného expředsedy komise José Manuela Barrosa, kterého krátce po referendu o vystoupení Británie z EU zaměstnala londýnská pobočka velké investiční banky Goldman Sachs. [celá zpráva]

Die Zeit vychází ze seznamu, který mu musela poskytnout sama komise. Na jeho základě magazín spočítal, že například bývalý belgický komisař pro obchod Karel De Gucht si na bruselské rentě přijde na 125 tisíc eur (zhruba 3,4 miliónu korun) ročně. Některým komisařům je vyplácen dokonce dvojnásobek.

Odchodné pro bývalé evropské komisaře bylo zavedeno v roce 1967. Komisaři ve výslužbě mají nárok na rentu ve výši 40 až 65 procent platu po dobu tří let. Minimální hrubý komisařský plat je přitom 20,8 tisíce eur (zhruba 563 tisíce korun) měsíčně.

Údajným smyslem tučného odchodného má být snížení pravděpodobnosti, že se komisaři na konci mandátu nechají ovlivnit nebo uplatit zájmovými skupinami.

Reklama

Výběr článků

Načítám