Hlavní obsah

Prodejny domácích potřeb se opět otevírají, od čtvrtka platí i výjimka pro hobbymarkety

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku stále platí zákaz maloobchodního prodeje až na výjimky, například pro prodej potravin či léků. Stejně tak zůstaly uzavřeny restaurace, hospody či kulturní zařízení. Od 2. dubna však dostaly výjimku prodejny domácích potřeb, pokud prodávají například roušky, dezinfekci či ochranné rukavice. Od čtvrtka by navíc měla platit i výjimka pro hobbymarkety.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hobbymarkety byly nejprve uzavřeny, následně mohly otevřít pro OSVČ, pro běžné zákazníky jsou otevřena zahradní cesta. Od čtvrtka budou mít úplnou výjimku.

Článek

Prodejny domácích potřeb Tescoma tak například do prodeje zařadily jednorázové roušky, dezinfekci anti-covid nebo jednorázové rukavice a od 7. dubna se otevřely pro veřejnost.

V době uzavření prodejen se přitom část zákazníků přesunula na internet. „S uzavřením obchodů nám v e-shopu tržby neklesly a naopak se dá hovořit o růstu tržeb na úroveň vánočního období,“ uvedl manažer Tescomy Radim Roženek.

Češi ve stavu nouze skupují droždí

Koronavirus

„Největší poptávka je po produktech pro pečení domácího chleba a housek nebo čisticích prostředcích,“ dodal.

Prodejny ETA zůstávají zavřené. Na svém webu ETA nabízí buď prodej on-line s dopravou domů, nebo s osobním odběrem na prodejnách, které se teď proměnily ve výdejní místa.

„Výjimku pro prodejny domácích potřeb nevyužíváme, lidé u nás mohou nakupovat z pohodlí domova přes e-shop, v těchto dnech navíc s dopravou domů zdarma,“ sdělila Novinkám mluvčí společnosti Kateřina Kaňová.

Hobbymarkety mají od čtvrtka výjimku

Od čtvrtka platí výjimka i pro hobby markety. Ty by mohly nově vedle OSVČ otevřít i pro běžné zákazníky.

„Od čtvrtka vláda umožňuje otevření hobbymarketů, stavebnin, železářství a prodejen a servisů jízdních kol. Všichni ale musí dodržovat přísná hygienická opatření,” uvedl v pondělí vicepremiér Karel Havlíček.

Přehledně: Kde už je otevřeno a kam ještě nesmíme

Koronavirus

Již delší dobu měl výjimku prodej zahrádkářských potřeb včetně osiva a sadby. Klasické hobbymarkety byly až do čtvrtka zavřené s výjimkou velkoobchodního prodeje.

Například Hornbach tak nejprve od 3. dubna otevřel venkovní i vnitřní zahrady pro běžné zákazníky. Naopak celé prodejny byly dosud otevřené jen pro OSVČ v rámci velkoobchodního prodeje, běžní zákazníci mají možnost nákupu nebo rezervace online.

V čtvrtek Hornbach ve svých prodejnách i v prostoru před nimi vyvěsil plakáty a cedule o opatřeních pro bezpečný nákup, uvedl pro ČTK marketingový ředitel společnosti Hornbach pro Českou republiku a Slovensko David Kolář.

Interním rozhlasem budou zákazníci upozorňováni na dodržování dvoumetrového rozestupu, povinnost nosit roušku a o možnosti využívat bezkontaktní platby. U předmětů, kterých se spotřebitelé dotýkají, by měla být k dispozici dezinfekce. Jde třeba o kliky nebo nákupní vozíky.

Vláda uvolnila opatření, některé obchody se od čtvrtka otevřou

Domácí

V prodejnách Bauhausu je podle manažera centra zákaznické podpory Miroslava Juráně umožněn vstup s jedním vozíkem maximálně dvojici lidí. Společnost poskytne zákazníkům dezinfekci. Vyžaduje také dvoumetrové rozestupy.

„U pokladen budou na zemi pásky, které budou značit dva metry za předchozím platícím,” řekl Juráň pro ČTK.

Restaurace jen z okének nebo autem

Naopak restaurace a hospody stále patří mezi provozovny, které jsou pro veřejnost uzavřené.

Mohou nicméně jídlo rozvážet autem například na základě internetových či telefonických objednávek. Povolen je také výdej jídla s sebou z okének.

I tak majitelé hovoří o poklesu prodejů v lepším případě o čtyři pětiny, v horším případě o víc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám