Hlavní obsah

Prodej užitkových vozů v EU stoupá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Prodej užitkových automobilů v Evropské unii (EU) v létě vzrostl. V červenci se meziročně zvýšil o 5,4 procenta a v srpnu dokonce o 10,1 procenta. Oznámilo to Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V období od ledna do srpna 2010 prodej meziročně stoupl o 4,9 procenta na 1,13 miliónu vozů. Byl však o 35 procent nižší než ve stejném období v roce 2008, tedy ještě než negativní dopady světové finanční krize zasáhly na poptávku.

Trhy s nákladními automobily v Evropě a Severní Americe se v loňském roce potýkaly s nejvýraznějším propadem za několik desetiletí. Finanční krize totiž ukončila několikaleté období levných úvěrů na nákup vozidel a způsobila hospodářský útlum po celém světě.

Zájem o nákladní vozy je považován za jeden z ukazatelů ekonomického vývoje, protože je spojen se situací v mezinárodním obchodě.

Největší producent nákladních aut na světě, firma Daimler, za letošních osm měsíců zaznamenal nárůst objednávek o 65 procent. Důvodem je zejména razantní nárůst poptávek z Číny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám