Hlavní obsah

Prodej alkoholu klesl v březnu o čtvrtinu

Novinky, bož

Prodej alkoholu v přepočtu na litry čistého lihu se v březnu meziročně snížil o 24 procent, vyplynulo z průzkumu agentury Nielsen. V březnu přitom byla zavedena opatření proti šíření nemoci covid-19. Zavřeny tak byly restaurace a hospody. V důsledku omezení i obav prudce ubylo turistů.

Foto: Novinky

Prodej alkoholu v přepočtu na litry čistého lihu se v březnu meziročně snížil o 24 procent.

Článek

Tržby pivovarů v březu poklesly o 40 procent, u minipivovarů se propadly o více než 80 procent. Stojí za tím uzavření restaurací.

Podle Unie výrobců a dovozců alkoholu za poklesem stojí z velké části úbytek turistů a zahraničních dělníků v Česku.

Heineken zrušil dividendy i prémie pro manažery

Ekonomika

„Předpokládáme, že v době koronakrize většina lidí nezměnila významně svoje chování v oblasti konzumace alkoholických nápojů ve srovnání s dobou před krizí,” uvedl šéf unie Vladimír Darebník.

Dalším faktorem, který ovlivnil statistiky, je pokles přeshraničního prodeje. „Hodně alkoholu u nás kupovali Němci a Rakušané, kteří k nám dříve přijížděli do příhraničních obchodů na cenově výhodné nákupy podobně, jako naši občané jezdili pro potraviny a oblečení zase k nim,” doplnil Darebník.

Reklama

Související témata:

Související články

Oktoberfest letos kvůli koronaviru nebude

Největší pivní festival na světě Oktoberfest se letos kvůli koronaviru nebude konat. Na tiskové konferenci to v úterý v Mnichově oznámili bavorský premiér...

Výběr článků

Načítám