Hlavní obsah

Problémy se splátkami řeší mnozí lidé dalšími půjčkami

Právo, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Stále více Čechů zkouší své problémy s nesplácenými úvěry řešit další půjčkou. V letošním prvním pololetí o ni požádalo 32 200 neplatičů a čtvrtina z nich opakovaně.

Článek

"Chování, kdy klienti s problémy splácet své závazky žádají jiné společnosti o další půjčky, a to i několikrát po sobě, je novým a velice závažným trendem v Česku," varuje Alena Ludrovská, předsedkyně sdružení Solus, jež spravuje informace o neplatících klientech.

Registr Solus do konce června zaznamenal přes 560 tisíc dotazů na neplatiče a více než osm procent jich mělo záznam o problému při splácení úvěrů. Počet dotazů se proti stejnému období loni zvýšil o 95 procent. "Rekordmanem je neplatič žádající o úvěr jedenáctkrát," dala Ludrovská k dobru případ jednoho z těch klientů, kteří se ve složité finanční situaci pokoušejí vytloukat klín klínem a noří se do stále větších dluhů.

Klient, jenž má problémy se splácením jednoho či více úvěrů a žádá o další, často ještě vyšší půjčku, si bohužel neuvědomuje všechna rizika. Nově získanými penězi sice vyřeší svou aktuální nepříznivou finanční situaci, jde však o krátkodobé řešení. Vyšší půjčka znamená i vyšší náklady na její splacení. Klient má však k dispozici obvykle pouze příjem, ze kterého nebyl schopen splácet už své předchozí závazky. Problém se tedy neřeší, jen oddaluje.

Nejčastěji elektronika

O úvěr žádají v Česku nejčastěji muži ve věku 25-55 let s průměrným čistým příjmem 10 tisíc Kč měsíčně na osobu a 17 tisíc až 25 tisíc na domácnost. Průměrná výše úvěru je 10 tisíc korun. "První nákup představuje především bílá a černá technika, tedy ledničky, pračky, televizory či DVD přehrávače," uvedla Ludrovská.

Zadlužování českých domácností přitom pokračuje rekordním tempem. Jejich dluh v květnu proti předchozímu měsíci podle České národní banky (ČNB) vzrostl o 8,8 miliardy korun na 344,4 miliardy Kč. Ještě v květnu loňského roku domácnosti dlužily o 84,5 miliardy korun méně.

Podle Českého statistického úřadu jsou v ČR téměř čtyři milióny domácností a dluh na každou z nich v průměru činil 86 000 korun. Experti odhadují, že zadlužování by ke konci roku mohlo dosáhnout již 380 miliard korun.

Splátkové firmy půjčují stále více

Společnostem financujícím nákupy na splátky vzrostly v prvním pololetí obchody až o desítky procent. Například firma Home Credit financovala zboží za 3,19 miliardy korun, což je o 38 procent více než v loňských prvních šesti měsících.

Společnost GE Money Multiservis od ledna do konce června financovala 1,42 miliónu transakcí za více než 4,11 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 18 procent.

Z tohoto objemu připadlo přibližně 1,542 miliardy Kč na Multiservis úvěr, 1,65 miliardy na nákupní úvěrovou kartu a 916,5 miliónu Kč na kreditní kartu MoneyCard.

V letošním druhém čtvrtletí lidé nejvíce kupovali na úvěr typicky letní zboží, jako jsou bazény, vybavení pro dům a zahradu, digitální fotoaparáty, videa, a zahraniční zájezdy na splátky.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidé dluží bankám 335,6 miliardy korun

Dluhy domácností vůči bankám vzrostly v dubnu o 7,4 miliardy korun. Lidé si tak od nich půjčili a dosud nesplatili celkem 335,6 miliardy korun. Ještě na konci...

Výběr článků

Načítám