Hlavní obsah

Pro exekutory nastává s krizí zlaté období, nebudou mít však co zabavovat

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Žně pro exekutory. Tak se jeví nadcházející období, v němž v důsledku hospodářské krize roste zadluženost domácností ruku v ruce s nezaměstnaností. Státem určení vymahači se ale brání - lidé prý totiž skutečně chudnou, a kde nic není, ani exekutor nebere.

Článek

Vlna exekucí vzedmutá hospodářskou krizí se teprve blíží a ve statistikách jednotlivých exekučních úřadů se zatím nestačila projevit. Zjednodušeně řečeno nastala fáze, kdy přibývá dlužníků.

Vlna exekucí vzedmutá hospodářskou krizí se teprve blíží a ve statistikách jednotlivých exekučních úřadů se zatím nestačila projevit. Zjednodušeně řečeno nastala fáze, kdy přibývá dlužníků.

Vzhledem k tomu, že proces od usnesení o nařízení exekuce po její provedení trvá nejméně několik měsíců, první skutečný nápor na kanceláře exekutorů lze očekávat zhruba v létě.

"K nárůstu počtu dlužníků dojde, ale s velkým zpožděním,“ řekla Právu prezidentka Exekutorské komory ČR Jana Tvrdková. Pro exekutory a věřitele však prý blížící se lavina neznamená příznivou dobu, ale pouze spoustu práce s nejistými výsledky.

"Krize se negativně projeví na vymahatelnosti. Nebude z čeho brát,“ usuzuje Tvrdková s tím, že nevymahatelné pohledávky přibývají už nyní.

"V domácnostech lidí z nejnižších sociálních skupin není co zabavovat. Spousta lidí je bez práce, pobírá sociální dávky, a ty nelze v plné míře exekuovat,“ stěžuje si šéfka exekutorů.

Riziko nese i věřitel

Když se exekutor u dlužníka nedopátrá žádného zabavitelného majetku, je na věřiteli, zda chce trvat na pokračování exekuce. Čekání na zázrak v podobě nečekaného zbohatnutí svého dlužníka se mu však může značně prodražit, protože náklady neúspěšné exekuce hradí podle exekučního řádu osoba oprávněná, tedy právě věřitel.

Pokud není podnikatelem, který si nedobytnou pohledávku s razítkem exekutora může alespoň započíst do nákladů, prodělá nejen na půjčce, ale i na jejím vymáhání.

"To je riziko každého, kdo půjčuje,“ varovala Tvrdková. "Každý se musí o dobytnost svých pohledávek starat v první řadě sám. Čím dříve dlužníka zažaluje, tím spíš uspěje. Také by měl dbát na to, s kým své kontrakty uzavírá,“ dodala prezidentka komory.

Každoroční nárůst

Letošní rok prakticky jistě překoná loňský rekord v počtu nařízených exekucí. To však není nic nového. Jejich množství roste od vzniku exekutorského stavu před pěti lety každoročně. To, jak se na konečném skóre podepíše krize, je však zatím ve hvězdách.

"Nelze přesně říci, jak velký vliv na to má probíhající ekonomická krize a do jaké míry je to ovlivněno dalšími faktory. V každém případě je již nyní zřejmé, že v roce 2009 budeme pověřeni provedením historicky nejvyššího počtu nově nařízených exekucí,“ sdělil Právu přerovský soudní exekutor Tomáš Vrána.

Podle Tvrdkové loni komora evidovala na 600 tisíc nařízených exekucí. Jejich každoroční nárůst přičítá prezidentka postupnému příklonu věřitelů k exekuci jako nejefektivnějšímu způsobu dosažení splátky svých pohledávek.

Reklama

Výběr článků

Načítám