Hlavní obsah

Příspěvek na péči bude místo úřadů práce vydávat sociální správa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Handicapované a dlouhodobě nemocné čeká od příštího dubna změna. Vydávání specializovaných dávek se kompletně přesune z Úřadu práce na Českou správu sociálního zabezpečení. Důvodem je jak snaha mít všechny tyto dávky pod jednou institucí, tak nedávné problémy, které měly úřady práce s vyřizováním dávek.

Foto: Profimedia.cz

České správě sociálního zabezpečení převedením dávek přibude nová agenda.

Článek

Konkrétně se jedná o příspěvek na mobilitu, příspěvek na zvláštní pomůcku, průkaz osoby se zdravotním postižením, ale i příspěvek na péči. A netýká se o zanedbatelný počet příjemců, neboť jen posledně zmíněnou dávku pobíralo na konci března téměř 371 tisíc lidí.

Změnu navrhlo ministerstvo práce a sociálních věcí v novele zákona o sociálních službách, kterou poslalo do připomínkového řízení. „Hlavním cílem úpravy je systémové sjednocení sociálních dávek podmíněných dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem pod jeden správní úřad,“ řekl ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ministerstvo přitvrdilo. Majetkový test bude u nové dávky přísnější

Ekonomika

Dalším důvodem jsou potíže, které nedávno postihly nemálo lidí žádajících o dávky. Úřad práce nestíhal jejich žádosti vyřizovat a oni na ně často čekali mnohem déle, než je zákonná lhůta. „Úřad práce se dlouhodobě potýká s nárůstem objemu a počtu administrovaných a vyplácených dávek a personálním podstavem především v hlavním městě Praze,“ konstatovalo ministerstvo.

Národní rada osob se zdravotním postižením se však obává, že se přesun neobejde beze zmatků. „Máme informaci, že sociální pracovníci, kteří mají být převedeni z Úřadu práce pod sociálku, tam nechtějí, a bude váznout posuzování,“ řekl Novinkám bez upřesnění předseda organizace Václav Krása.

Premiér Fiala chce protlačit výpověď bez udání důvodu

Ekonomika

Výběr článků

Načítám