Hlavní obsah

Ministerstvo přitvrdilo. Majetkový test bude u nové dávky přísnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majetkový test u nové „superdávky“, kterou chce ministerstvo práce nahradit nynější příspěvek a doplatek na bydlení, přídavek na dítě i příspěvek na živobytí, bude nakonec tvrdší, než úřad avizoval. Přesto se změna může státu výrazně prodražit.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Stát chce chystanou změnou více motivovat lidi k tomu, aby se snažili pomoct si sami. Proto bude mezi podmínkami nové dávky i to, že musejí pracovat nebo si alespoň práci najít. A pomáhat chce jen skutečně potřebným, proto u nově sloučené dávky zavede majetkový test.

Z materiálu, který ministerstvo předložilo k připomínkám, nyní vyplývá, že tento test má být výrazně tvrdší. A to například u nemovitostí.

„Bude povolena jedna nemovitost k bydlení, pokud v ní domácnost žije, a další nemovitost k trvalému bydlení nebo k rekreaci. Protože celá řada lidí má navíc třeba byt po babičce, který schovává pro své děti, až dospějí. To je zodpovědné,“ konstatoval ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) v nedávném rozhovoru pro Novinky.

Sociální dávky se změní. Lidé budou muset ukázat, kolik mají na účtu

Ekonomika

„Ale například nájemce, který sice vlastní dva byty, ale ani v jednom fakticky nebydlí, nárok na dávku mít nebude,“ dodalo nyní ministerstvo.

Z návrhu zákona také vyplývá, že druhou nemovitost bude možné vlastnit pouze po dobu tří let od prvního podání žádosti o dávku, nebo od nabytí jejího vlastnictví v průběhu poskytování dávky. Jinými slovy se jí budou muset lidé během té doby zbavit, anebo se vzdát dávky.

K tomu se druží další věc: má se začít posuzovat i to, zda lidé neměli rok před podáním žádosti další nemovitost a zda ji neprodali nebo nepřevedli na cizí osobu.

Další zpřísnění se týká vlastnictví aut. Původně měla mít domácnost jeden vůz na každého dospělého člena bez omezení celkového počtu.

Ministerstvo evidentně nedokáže spočítat, jaký to bude mít dopad na rozpočet. Je to přitom zásadní věc
stínový ministr práce Aleš Juchelka (ANO)

V návrhu je ovšem maximální počet aut v rodině omezen na dvě. Pokud si tedy potomek pořídí ojetinu navíc, rodina o dávku přijde. Naopak se nebudou vůbec hodnotit motocykly.

Na běžném, spořicím či termínovaném účtu pak může mít jednotlivec až 200 tisíc korun, dvoučlenná domácnost 250 tisíc, tříčlenná 300 tisíc, čtyřčlenná 350 tisíc a pěti- a vícečlenná 400 tisíc korun. Ale nebudou se hodnotit úspory na penzi či stavební spoření.

Pokud bude mít rodina vyšší majetek, na půl roku ztratí na dávku nárok. Pak se bude ověřovat znovu. Úřad práce přitom bude moci majetek ověřovat v katastru nemovitostí, registru vozidel i dotazy u bank.

Dopady na rozpočet

I přes majetkový test se ale může změna státnímu rozpočtu prodražit. Úřad připustil, že oproti současnému stavu mohou výdaje buď o 0,9 miliardy klesnout, anebo taky o 8,2 miliardy korun narůst.

Podle ministerstva je rozptyl dán tím, že některé domácnosti v minimální variantě nebudou vznášet nárok na všechny části dávky. Naopak v té maximální si budou všichni žadatelé nárokovat všechno.

„Ministerstvo evidentně nedokáže spočítat, jaký to bude mít dopad na rozpočet. Je to přitom zásadní věc,“ reagoval stínový ministr práce hnutí ANO Aleš Juchelka.

„Je to poměrně široký rozptyl. Budeme to chtít v připomínkovém řízení upřesnit,“ dodal místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jiří Vaňásek.

Ředitel Úřadu práce: Nechceme lidi odříznout od dávek

Ekonomika

Výběr článků

Načítám