Hlavní obsah

Přijde zdražování. Ale Češi si s tím hlavu nelámou

– Praha
Právo, Jiří Vavroň

Po zbytek letošního roku i ten příští bude pokračovat zvyšování cen. Domácnosti by se na to měly připravit, radí experti. Jenže Češi si zatím s výdaji příliš hlavu nelámou. Domácnosti by se podle ekonomů měly na změny cen připravit, získat větší přehled o svých výdajích a reálných příjmech a vytvářet si finanční rezervy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Češi to opomíjejí. Podle analýzy ministerstva financí si rodinné rozpočty nedělá více než polovina českých domácností.

„Finančním problémům je lepší předcházet. Na pohyb cen by se měly zejména domácnosti, které už v současnosti jen tak tak vystačí se svými příjmy, včas připravit a přizpůsobit novým cenám i strukturu domácích výdajů,“ říká socioterapeutka Zdena Prokopová, která sleduje především situaci samoživitelek.

Třetina splácí

Podle průzkumu CVVM na 48 procent domácností vychází se svými příjmy obtížně. Třetina českých domácností je přitom zatížena splátkami různých půjček, zjistil průzkum Partners. To pak i menší růst cen, nájmů a životních nákladů, tedy položek, které se musí pravidelně platit, může rodinný rozpočet destabilizovat.

Jak uvádí ČNB, zadlužení českých domácností u bank a družstevních záložen letos v září dosáhlo 1,620 bilionu Kč. Meziročně dluhy domácností stouply o 114 miliard korun.

Očekáváme, že elektřina zdraží v průměru asi o deset procent
Tomáš Pfeiler, Cyrrus

Finanční rovnováha řady domácností je křehká už teď. Podle šetření Českého statistického úřadu by nečekaný výdaj 10 200 korun jen s obtížemi zvládalo celkově 30 procent domácností. Ekonomové doporučují mít rezervu, která by se alespoň rovnala třem měsíčním příjmům.

„Domácnosti by se měly z pohledu finanční gramotnosti chovat stejně v dobách, kdy se ekonomice daří i nedaří, ať už ceny stagnují, nebo rostou. Klíčem ke kýženému stavu, kdy domácnost nic nepřekvapí nebo minimálně alespoň neohrozí, je dostatečná finanční rezerva,“ upozorňuje finanční poradce Josef Uchytil z Partners.

„Obecně bych všem doporučil tvořit si průběžně rezervy pro případ nenadálého výpadku příjmů. To je paradoxně záležitost, na kterou mnoho Čechů vůbec nemyslí a vlastně si ani řešení takové situace nedokážou představit,“ dodává Martin Novák, investiční analytik Broker Consulting.

Zdražuje vše. Benzín, bydlení, jídlo...

V příštím roce si připlatíme více za elektřinu, plyn i uhlí. „Očekáváme, že elektřina zdraží v průměru asi o deset procent,” uvedl Tomáš Pfeiler ze společnosti Cyrrus.

Zdražuje benzín i nájmy, které tlačí vzhůru nedostatek volných bytů i zdražující a stále nedostupnější hypotéky. Roste cena práce, a to ruku v ruce se zdražováním energií tlačí na zvyšování cen výrobků a služeb. Ceny potravin se ještě letos pohnou nahoru také kvůli nižší úrodě. Zvýšení cen ohlásili pekaři či pěstitelé brambor. Rybáři zvýší na Vánoce cenu kapra o pět až deset korun na kilo.

Nejde sice o drastické zdražování, ale i takový mírný a pozvolný růst nákladů v řádu stokorun může pro řadu domácností a skupin lidí znamenat problém.

Anketa

Děláte si doma rodinný rozpočet?
Ano, plánujeme podle něj výdaje i úspory
13,5 %
Ano, ale řešíme v něm jen velké výdaje
4,1 %
Ne, ale snažíme se pravidelně uspořit část výplaty
21,8 %
Ne, žijeme v podstatě od výplaty k výplatě
60,6 %
Celkem hlasovalo 6421 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám