Hlavní obsah

Při výpadku internetu a sociálních sítí narostl počet SMS až o 400 procent

Kvůli pondělnímu výpadku služeb společnosti Facebook (sociálních sítí Facebook a Instagram a také služeb WhatsApp a Messenger) a výpadku internetového připojení operátora Vodafone se zvýšil počet posílaných SMS u tuzemských mobilních operátorů až o 400 procent. Množství hovorů narostlo až o čtvrtinu. Vyplývá to z informací firem.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Sedmihodinový výpadek způsobilo podle společnosti Facebook zřejmě chybné nastavení vnitřního systému. To pak vedlo k přerušení výměny informací mezi servery a datovými centry, což mělo negativní lavinový efekt na její aplikace a sítě. Šlo o největší výpadek od roku 2008.

„V odpoledních a večerních hodinách jsme zaznamenali pětiprocentní nárůst volání a více než dvojnásobný počet odeslaných SMS než v běžný den. V čase od 21:00 do 22:00 vzrostl počet odeslaných zpráv oproti normálu dokonce více než trojnásobně. Síť O2 přitom fungovala po celou dobu spolehlivě a žádné potíže s našimi službami jsme nezaznamenali,” řekla Kateřina Mikšovská z tiskového oddělení O2.

Rozsáhlý několikahodinový výpadek zaznamenala také pevná internetová síť UPC, která patří Vodafonu. Ten podle mluvčího Ondřeje Luštince zaznamenal nárůst objemu hovorů o 25 procent. Ještě výraznější byl nárůst odeslaných SMS, jejichž počet ve večerních hodinách stoupl až o 400 procent.

Facebook i WhatsApp postihl globální výpadek. V Česku mají problém i operátoři

Internet a PC

V síti T-Mobilu podle mluvčí Zuzany Svobodové narostl počet zaslaných SMS během výpadku o 73 procent. „Žádné vlastní technické problémy jsme v naší síti nezaznamenali,” dodala Svobodová.

Výpadek také výrazně pomohl konkurenci. Platforma Signal na svém twitterovém účtu uvedla, že se u ní v reakci na výpadek nově přihlásily miliony uživatelů. Telegram zase poskočil o 55 příček na samý vrchol žebříčku nejstahovanějších aplikací pro iPhony v USA.

Jak Signal, tak Telegram soupeří s WhatsAppem coby aplikace typu messenger. WhatsApp, stejně jako Instagram, patří do rodiny Facebooku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám