Hlavní obsah

Při exekuci dojde v Brně i na stavební spoření

Novinky, Petr Knötig, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Brněnský Magistrát bude v rámci exekučního řízení za nezaplacené poplatky za svoz domovního odpadu využívat i exekuci peněz ze stavebního spoření u bank. Dlužník tak přijde z účtu nejen o dlužnou částku navýšenou o penále, ale i státní dotaci. Magistrátu, jako správci daní, to umožňuje zákon a vedení města se v krajním případě uchýlí i k tomuto kroku.

Foto: Dana Ehlová

Objekt bývalé Krupárny v Dobrém prochází rozsáhlou rekonstrukcí

Článek

"Máme na to ze zákona právo a po vydání soudního rozhodnutí budeme uplatňovat i tuto možnost. Jiné východisko bohužel není, protože za loňský a letošní rok nám obyvatelé města dluží 24 miliónů korun. Termín uhrazení poplatků za odpad je vždy do 31. května a řada lidí to nerespektuje a nezaplatila ani do dnešního dne," řekl náměstek primátora Petr Zbytek (ODS).

Město Brno by podle počtu obyvatel za každý rok mělo vybrat na svoz a likvidaci komunálního odpadu kolem 183 miliónů korun. Dalších 75 miliónů zaplatí město navíc za likvidaci nebezpečných odpadů, PET lahví, za provoz eko dvorů a dalších odpadů, které je povinné ze zákona jako služby občanům platit. Přesto musí vynaložit větší náklady za neplatiče, než se podaří dluhy vybrat.

"Letos jsme občanům vyšli vstříc opatřením, podle kterého nemusí za odpady platit lidé, kteří mají stanovenou úřední adresu trvalého pobytu. Také za odpad nemusí platit majitelé chat, jejichž chaty stojí na katastru města. Tito lidé argumentovali tím, že vyhazují odpadky do kontejnerů v místě bydliště a tam za odpad už jednou platí nebo některý odpad kompostují na zahradách," doplnil tajemník Magistrátu Pavel Loutocký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám