Hlavní obsah

Přestavba České národní budovy v New Yorku spolkne 256,6 miliónu Kč

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/NEW YORK

Rekonstrukce České národní budovy v New Yorku bude zahájena tento týden. Smlouvu o přestavbě domu v hodnotě 256,6 milionů korun uzavřelo Ministerstvo zahraničních věcí ČR se společností PSJ holding, a.s. Stavební práce skončí v březnu 2004.

Foto: Hynek Mojžíš

Sportovně-kulturní multifunkční areál České údolí se slavnostně otevře v pátek 15. dubna v 15.30 hodin.

Článek

O obsazení budovy se plně rozhoduje v Praze na českém ministerstvu zahraničí. Již dnes je ale jisté, že po důkladné rekonstrukci budou v jednotlivých patrech v domě sídlit Sdružení krajanských spolků a část generálního konzulátu ČR v New Yorku. V přízemí pak vyroste restaurace s českou kuchyní.

Tři dekády česká budova chátrala

Česká národní budova stojí na 73. východní ulici v New Yorku. Postavili ji v 19. století  krajané žijící v USA z veřejných sbírek. Dům byl slavnostně otevřen v roce 1895. Posledních 30 let však nikdo prostory nevyužíval a ty chátraly. Krajanské spolky proto budovu pronajaly ministerstvu zahraničí na 339 let za symbolický poplatek. Ministerstvo se naopak zavázalo, že ušetřené peníze vloží právě do přestavby objektu.

PSJ holding, a.s. zvítězila ve výběrovém řízení v prosinci 2002. Na začátku letošního roku firma uzavřela smlouvy o vykonání práce s americkou společností Vanguard Constructions, která zajistí jednotlivé drobné i větší dodavatele stavby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám