Hlavní obsah

Přehlídka krásných strojů. Nedaří se jim špatně, zhodnotil Stanjura protest zemědělců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda je ochotna jednat dále se zemědělci a pomoci malým a středním farmářům. Velké agrární firmy si mají ale poradit samy. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) se českým statkářům a farmářům nedaří tak špatně, jak prezentují, což bylo vidět při protestech v Praze, kam zemědělci přijeli v moderních traktorech.

Foto: Eva Korinkova, Reuters

Kolony traktorů v centru Prahy

Článek

„Kdybych byl ironický, tak ten protest, to byla přehlídka krásných nových strojů,“ řekl Stanjura v diskusním pořadu CNN Prima News. Dodal, že zemědělství jako celek mělo v roce 2022 rekordní zisk přes 22 miliard korun a loni se vrátil do běžných kolejí kolem devíti miliard.

Svým výrokem rozčílil stínovou ministryni financí a šéfku poslanců ANO Alenu Schillerovou, podle které se vláda chová vůči zemědělcům arogantně. „Měl byste mít radost z toho, že mají nové traktory,“ oponovala Stanjurovi.

Ten na to reagoval, že jim novou techniku nezávidí, ale přeje. „Ale měl bych radost, kdyby je získali bez dotací,“ řekl. Podle ministra čtvrteční demonstrace farmářů příliš k nalezení řešení nepřispěla. „Druhá strana si musí vybrat, jestli bude vozit hnůj před Úřad vlády, nebo seriózně vyjednávat,“ podotkl Stanjura.

Naštvaný Fiala po protestech: Chtěli jsme přidat zemědělcům dvě miliardy, ale asi bude lepší dát je jinam

Domácí

„Napoleon Fiala“

Premiér Petr Fiala na demonstrace zemědělců reagoval, že se nenechají vydírat a pod tlakem jednat nebudou.

„Protesty přicházejí uprostřed jednání s vládou. Vyslechli jsme argumenty zemědělců a rozsáhle jsme jim vyšli vstříc. Byli jsme připraveni přidat jim v příštím roce dvě miliardy korun. Výsledkem je dnešní protest a já to beru jako protest vůči těm dvěma miliardám navíc,“ řekl ve čtvrtek ve Sněmovně premiér.„Vláda musí tedy přemýšlet nad tím, že jsou i jiné oblasti, kde by tyto peníze byly dobře využity,“ dodal.

Podle Schillerové se Fiala chová jako „Napoleon“, který rozdává miliardy. „Premiér není dávno zdvořilý, mluví až agresivně,“ poznamenala.

Fronta na peníze

Stanjura řekl, že jsou ochotní dál vyjednávat, ale neustoupí všem, kdo protestují, protože by tak vytvořili před Úřadem vlády frontu na peníze daňových poplatníků. „Budeme se soustředit na podporu malých, maximálně středních podniků, ty velké si pomohou samy,“ poznamenal Stanjura.

Ministr financí v pořadu zopakoval svá slova, která řekl v sobotním rozhovoru pro Novinky a Právo, že se české ekonomice letos bude dařit lépe a díky nižší inflaci a očekávanému růstu platů se bude reálná mzda letos zvedat o tři až čtyři procenta.

Stanjura: Češi začnou už letos bohatnout

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám