Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: České firmy, které opustily ruský trh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z ruského trhu se po zahájení ruské invaze na Ukrajinu 24. února stáhly už stovky zahraničních firem. Mezi nimi je i řada českých. Nabízíme jejich přehled.

Foto: Škoda Auto

Výroba ve Škoda Auto

Článek

Škoda Auto

Automobilka i celý koncern Volkswagen, jehož je součástí, počátkem března oznámily, že kvůli ruské invazi na Ukrajinu zastaví veškeré aktivity v Rusku.

Škoda Auto v Rusku vyráběla své vozy ve dvou závodech společnosti Volkswagen Group Rus z koncernu Volkswagen, a to ve městech Kaluga a Nižnij Novgorod. S okamžitou platností byl také zastaven vývoz vozidel do Ruska.

V červenci ruský list Vedomosti uvedl, že koncern Volkswagen chce prodat svůj montážní závod v Kaluze.

Skupina Orkla

Orkla, která v České republice vlastní značky Hamé a Vitana, 11. března oznámila, že ukončí fungování své společnosti Hamé Foods ZAO v Rusku.

O jednu až dvě generace zpět. Tajný dokument varuje ruskou vládu před hlubokými dopady sankcí

Ekonomika

Staropramen

Společnost počátkem března uvedla, že zastavila kvůli invazi ruských vojsk na Ukrajinu vývoz do Ruska.

Plzeňský Prazdroj

Společnost na začátku března oznámila, že nebude kvůli válce na Ukrajině přijímat žádné objednávky na své produkty z Ruska, které patřilo mezi exportní trhy značek Pilsner Urquell a Velkopopovický Kozel. Stejné rozhodnutí platí také pro Bělorusko.

Pivovar Nymburk

Pivovar v dubnu uvedl, že na ruský trh, který patřil k větším zahraničním trhům pivovaru, od zahájení válečného konfliktu na Ukrajině nedodává.

Ruské obchody jsou stále plné evropského piva. K mání je i Kozel nebo Krušovice

Evropa

Fruko-Schulz

Jindřichohradecká likérka, která patří ruské skupině Ladoga, počátkem března uvedla v tiskové zprávě, že pozastavila dodávky pro ruský trh. Firma do Ruska vyvážela 15 procent produkce, což je 70 procent celého exportu.

Jablotron

Jablonecký výrobce zabezpečovacích zařízení oznámil krátce po zahájení ruské invaze, že zablokoval datové služby pro uživatele v Rusku a Bělorusku. Jablotron také zastavil prodeje v těchto zemích a vyzval své klienty v Rusku, aby se postavili proti invazi na Ukrajinu.

Nakladatelství Albatros

Nakladatelství koncem března informovalo, že pozastavilo obchody s ruskými a běloruskými subjekty. V případě těchto zemí nechce ani prodávat či nakupovat licence. Nakladatelství také zastavilo spolupráci s ruskými autory, kteří vyjádřili podporu režimu prezidenta Vladimira Putina nebo přímo ruskému postupu na Ukrajině.

PPF a Home Credit

PPF a její společnost Home Credit ve středu 7. září oznámily, že dokončily prodej svého stoprocentního podílu v ruské Home Credit & Finance Bank (HCFB). Kontrolu nad firmou získala skupina individuálních investorů.

PPF a Home Credit definitivně odcházejí z ruského trhu

Ekonomika

USSPA

Český výrobce vířivek a termálních bazénů, rodinná firma z Dolní Dobrouče na Orlickoústecku, v dubnu oznámila, že „se zahájením invaze na Ukrajinu“ ukončila vývoz do Ruska a Běloruska.

West Media

V souvislosti s válkou na Ukrajině se společnost, která je provozovatelem sítě zábavních parků DinoPark v České republice, Slovensku, Španělsku a Rusku, již v březnu rozhodla s okamžitou platností ukončit činnost v Ruské federaci a uzavřít DinoPark Bělgorod, který zde působil od roku 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám