Hlavní obsah

Přechod k tržní ekonomice stál ČR 700 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Cesta k tržní ekonomice stála od roku 1991 Českou republiku 700 miliard korun. Tyto peníze stát dal například na sanaci bank před privatizací nebo na pomoc státním podnikům. Tzv. transformační náklady propočítalo ministerstvo financí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Úřad sice ještě ve středu, kdy zprávu projednávala vláda, tvrdil, že náklady jsou 577 miliard, do čísla ale je ještě potřeba započítat úroky, které také musel stát zaplatit. Navíc je stále možné, že stát nakonec bude muset vyplatit své dřívější záruky za některé podniky.

Jednoznačně nejvyšší sumu, 370 miliard, spolkly banky, které stát před prodejem očišťoval od špatných úvěrů. Nejvíce, 83,2 miliardy korun, do nich stát dal v roce 1998.

Restrukturalizace podniků vyšla stát na zhruba 136 miliard korun, do sektorů domácností (například náhrady za krach kampeličky), šlo 50 miliard korun. Na úrocích, na dobývání pohledávek nebo jako náklady privatizace stát vynaložil 135 miliard korun. Stát navíc zaplatil za úvěry, za něž se zaručil, přes 20 miliard korun.

Kolik stát dal do transformace české ekonomiky od roku 1991 (v mld. Kč)
sanace bank370,4
Podnikový sektor136,6
domácnosti49,9
ostatní náklady135
celkem692
vyplacené záruky za úvěry20,6
zdroj: MF

Stát, potažmo daňoví poplatníci, neplatil v průběhu let 1991 až 2004 jen za výdaje nutně spojené s přechodem ke kapitalismu, ale často i za chyby, které přitom stát či jeho představitelé udělali.

Podle ministerstva financí je výše celkových nákladů transformace nepřesná a pokud by se do ní započítaly jiné položky, dál by rostla. "Konečný výsledek by byl vyšší v případě zahrnutí výdajů, které směřovaly do veřejného sektoru," uvedlo ministerstvo financí ve zprávě. Mezi tyto výdaje patří například pomoc regionům nebo obcím.

Ekonomové: ČR si dala na čas

Podle ekonomů by náklady transformace byly nižší, pokud by stát dříve přikročil k privatizaci bank. "Tam jsme utopili opravdu hodně peněz," řekl už dříve Jan Švejnar z ekonomického institutu Cerge-EI.

Co vše je započteno do transformace

:: náklady na očištění bank od špatných úvěrů

:: výdaje na restrukturalizaci průmyslu

:: úhrady klientům zkrachovalých banka družstevních záložen

Ekonom Patria Online David Marek soudí, že Česká republika dala přednost cestě postupných změn před rychlou přeměnou. Minul ji tak prudký pokles ekonomiky nebo vysoká nezaměstnanost. Na druhou stranu okolní státy, které zvolily rychlejší přeměnu, rostou nyní rychleji. Ekonomika ČR vzrostla od roku 1990 zhruba o 14 procent. Okolní státy jako například Slovensko nebo Polsko vykázaly za tu dobu růst mnohem vyšší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám