Hlavní obsah

Přechod k jinému dodavateli energií může zákazníka přijít draho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte smlouvu na dodávky elektřiny nebo plynu na dobu určitou, ale chcete odejít ke konkurenci, která nabízí mnohem lepší ceny? Mohlo by se stát, že to vyjde pěkně draho. Původní dodavatel si totiž může účtovat velké částky za ušlý zisk a k tomu ještě smluvní pokutu.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

„Častěji se teď setkáváme s případy, kdy si někteří dodavatelé účtují kromě smluvních pokut i takzvaný ušlý zisk. Ten přitom v některých případech dosahuje až desetitisícových částek,“ sdělila Novinkám členka Rady Energetického regulačního úřadu Markéta Zemanová.

Ta radí, aby lidé smlouvy s ustanovením o ušlém zisku vůbec nepodepisovali. Další sankce nad rámec smluvních pokut za předčasné ukončení smluv podle ní neposilují zdravé konkurenční prostředí na trhu s energiemi.

Regulátor s tím ale nic nenadělá. „V rámci našich kompetencí bohužel nemůžeme rozhodovat o oprávněnosti výše účtované náhrady škody, případně ušlého zisku,“ doplnila.

Jak reklamovat chybné vyúčtování a zálohy za energie

Finance

Smluvní pokuta podle ní obecně plní funkci takzvané paušalizované náhrady škody. V případě porušení povinnosti, na které se váže, tedy například při předčasném ukončení smlouvy ze strany spotřebitele, si za ni dodavatel standardně nemůže navíc nárokovat ještě náhradu škody v podobě ušlého zisku.

„Může tak učinit pouze tehdy, pokud si to smluvně ujedná. Regulátor ovšem naráží i na situace, kdy obchodníci ušlý zisk požadují, přestože smlouva se o něm nijak nezmiňuje,“ uvedl mluvčí úřadu Jan Hamrník.

Kdy je možné odejít bez postihu

Smlouvu na dobu určitou je možné bezplatně vypovědět pouze v zákonem stanovených situacích, jako je například zvýšení ceny nebo stěhování. V případě podpisu smlouvy distančním způsobem, například po telefonu nebo mimo obchodní prostory dodavatele, třeba doma u spotřebitele, je možné ji vypovědět do patnáctého dne po zahájení dodávek.

V ostatních případech se spotřebitel nevyhne sankci a musí vždy zvážit a spočítat si, jestli se mu změna dodavatele vyplatí.

„Smluvní pokuty za předčasné ukončení mohou být pevně dané, nebo se odvíjejí od počtu měsíců, které zbývají do uplynutí smlouvy. Tu je třeba si velmi pečlivě prostudovat a speciálně se zaměřit i na to, jestli nám nehrozí další sankce, označované často právě jako náhrada škody, popřípadě ušlý zisk,“ upozornila Zemanová.

Výrazně jednodušší je změna dodavatele v případě, že máte smlouvu na dobu neurčitou. Tu lze vypovědět bez udání důvodu a poplatků. Je ale třeba počítat se standardně tříměsíční výpovědní lhůtou, která začíná běžet prvním dnem měsíce následujícího po vypovězení smlouvy.

Pohyby cen směrem dolů vedou domácnosti k tomu, že letos mění dodavatelé častěji. Za leden a únor proběhlo takových změn už 115 tisíc. U elektřiny to je meziročně o 69 procent více, u plynu narostl počet změn o čtvrtinu.

Domácnosti na energiích ušetří přes 10 000 korun

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám