Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu v dubnu stoupl na 22 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zahraniční obchod skončil v dubnu přebytkem 22 miliard korun, meziročně byl tak vyšší o 8,8 miliardy. Dubnový vývoz v meziročním srovnání vzrostl o 8,4 procenta na 249 miliard korun, dovoz o 4,8 procenta na 227 miliard korun, uvedl Český statistický úřad.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Jedná se o mírně horší výsledek, než jaký trhy čekaly. Očekávání byla ukotvena na hranici 25 miliard korun," uvedl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Rozevřené nůžky mezi vývozem a dovozem představují podle Volfa problém, protože pomalejší tempo dovozu ukazuje na nízkou aktivitu v ekonomice.

Tahounem byl tradičně obchod strojů a dopravních prostředků s meziročním růstem o 3,9 procenta, především díky silničním vozidlům. Stále v černých číslech se drží obchod s potravinami. Dovoz minerálních paliv vzrostl o 10,2 procenta, ropy co do hodnoty Česko dovezlo o 31,2 procenta více než loni, v naturálním vyjádření více o 9,7 procenta.

"Letos se nám lépe daří v obchodě se státy EU. Zahraniční výměna byla vyšší o 2,2 miliardy koruny. Důležité je, že se samotným Německem vzrostl obchod o 3,4 miliardy korun," připomněl Volf.

„I přes pokles objemu zůstává export hlavním tahounem české ekonomiky a hlavním vývozním artiklem jsou stroje a dopravní prostředky,“ uvedla Asociace exportérů s tím, že exportérům v současné době pomáhá v jejich podnikání oslabující koruna.

Reklama

Výběr článků

Načítám