Hlavní obsah

PRE zvýší ceny elektřiny a plynu až na zastropování

• Aktualizováno

Pražská energetika (PRE) od ledna příštího roku zdraží dodávky elektřiny a plynu. Většina zákazníků bude platit vládou zastropované ceny, oproti současnosti si tak průměrná pražská domácnosti připlatí nižší stovky korun měsíčně.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Společnost zároveň u silové elektřiny sjednotí cenové úrovně u vysokého a nízkého tarifu, rozdílné u nich zůstanou jen distribuční poplatky.

Skupina PRE je se svými více než 820 000 odběrnými místy třetím největším dodavatelem elektřiny v České republice. Zdražení elektřiny chystají od příštího roku i další dodavatelé v Česku.

Vláda v říjnu stanovila uvedené cenové stropy, a to 6000 Kč za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a 3000 Kč za jednu MWh plynu. K tomu je potřeba připočíst distribuční poplatky.

Premiér Petr Fiala (ODS) tehdy uvedl, že náklady na toto opatření budou činit kolem 130 miliard korun.

Průměrná pražská domácnost, jež pro odběr elektřiny využívají jednotarifní distribuční sazbu, v rámci které elektřinou neohřívá vodu v bojleru a elektřinou netopí, by tak po zastropování a započtení všech poplatků měla podle PRE platit kolem 1400 korun měsíčně. Oproti současnosti je to zhruba o 300 korun více.

Proč v ČR zdražila elektřina nejvíce? Jinde zavedli opatření rychleji, míní analytici

Ekonomika

Týká se to přibližně tří čtvrtin zákazníků PRE. U části zákazníků se naopak měsíční zálohy o něco sníží. Změny cen se pak nebudou týkat zákazníků, kteří mají smluvně zafixované ceny dodávek.

Ceny pro koncové zákazníky tak budou výrazně nižší, než jsou reálné tržní ceny odvozené z ceny obou komodit na velkoobchodním trhu.

Ty budou podle aktuálního ceníku u základního tarifu PRE pro příští rok 10 799 Kč za MWh s DPH u elektřiny a 5263 Kč za MWh plynu. Zákazníci ovšem budou platit ceny do hladiny vládou nastaveného cenového stropu, část nad stropem by měl doplatit stát.

O úpravě cen energií bude PRE své odběratele v následujících dnech informovat dopisem nebo elektronickou poštou, následně jim rozešle také nově stanovené zálohy plateb.

Společnost také upozornila, že se její zákazníci mohou do poloviny listopadu hlásit do programu, který je má motivovat k úsporám energií.

Podle mluvčího PRE Karla Hanzelky domácnosti, které sníží přes zimu spotřebu elektřiny o deset procent, dostanou na zákaznický účet 1500 korun. K dnešnímu dni se podle něj do programu přihlásilo 24 000 domácností.

Reklama

Výběr článků

Načítám