Hlavní obsah

Pražskému letišti vloni přibyli cestující

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražské Letiště Václava Havla v loňském roce odbavilo téměř 11 miliónů lidí, což představuje meziroční nárůst o 1,5 procenta. Vzrostl počet tzv. lokálních pasažérů, kteří z pražského letiště odlétali nebo přilétali. Naopak se snížil počet tzv. transferových cestujících, kteří v Praze přestupují na jiné lety.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Letiště Václava Havla Praha

Článek

„V loňském roce se v našich výsledcích projevilo oživení trhu letecké přepravy v Evropě, zároveň jsme aktivní obchodní politikou získali další aerolinky i nové destinace. Kromě toho trvá zájem zahraničních cestujících o Prahu,“ sdělil Jiří Pos, ředitel Letiště Praha. Jak doplnil, tak lokálních cestujících meziročně přibylo o 3,5 procenta. Ve srovnání s rokem 2010 se jejich počet zvýšil dokonce o 14 procent.

V průběhu roku 2013 z Prahy létalo 52 dopravců na pravidelných linkách do celkem 118 destinací. Nejvíce cestujících směřovalo do Velké Británie, Ruska, Německa, Francie a Itálie.

Nejčastěji letadla zamířila na letiště Charles de Gaulle v Paříži, moskevské Šeremetěvo a na letiště ve Frankfurtu, Amsterdamu a na londýnské Heathrow. Průměrně pražské letiště odbavilo přes 30 tisíc pasažérů a 352 přistání a vzletů denně.

Nejvíce cestujících, téměř 2,8 miliónu, přepravily ČSA, následované společnostmi Travel Service (necelých 1,7 miliónu), easyJet (846 360), Lufthansa (730 505) a British Airways (412 887).

V porovnání s nárůstem počtu přepravených cestujících vykázalo ruzyňské letiště meziroční pokles v množství odbavených letadel o 2,23 procenta. Tento protiklad letiště vysvětlilo tak, že letadla směřující do Prahy vykazovala větší kapacitu i průměrnou obsazenost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám