Hlavní obsah

Pražská burza pozastaví obchodování s akciemi majitele OKD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská burza potřetí v tomto týdnu klesla. Index PX se snížil o 1,09 procenta na 886,94 bodu. Pokles akcií bank po zveřejnění jejich výsledků převážil nad růstem cenných papírů energetické společnosti ČEZ. Akcie těžební NWR, majitele černouhelné OKD, spadly o 30 procent, burza s nimi od čtvrtka pozastaví obchodování. Vyplývá to z internetových stránek burzy.

Foto: David Ryneš, Novinky

Úterní stav vývoje cen akcií NWR na pražské burze

Článek

Česká koruna vůči euru zůstala beze změny, k dolaru lehce oslabila. „Pražská burza se přidala k poklesu evropských trhů," podotkl akciový analytik Komerční banky Josef Němý.

Pouze cenné papíry ČEZ a sázkové společnosti Fortuna ve středu vykázaly přírůstek, ostatní ztrácely, upozornil Michal Putna z Patria Online. Akcie ČEZ přidaly 0,94 procenta na 442 korun, Fortuně před čtvrtečním oznámením čtvrtletních výsledků vzrostly o 0,45 procenta na 88,40 koruny.

Cenné papíry Erste Bank zlevnily o 2,82 procenta na 649 korun, navzdory čtvrtletnímu zisku nad odhady, poukázal Němý. Dolů po zveřejnění výsledků za první čtvrtletí zamířily také akcie Komerční banky, když ubraly 0,92 procenta na 4735 korun.

Akcionáři NWR nedostanou téměř nic

Akcie NWR se propadly o 30 procent na sedm haléřů. Obchodování s nimi už pozastavili na londýnské burze. [celá zpráva]

Od čtvrtka se s akciemi NWR nebude obchodovat ani v Praze.

„Firma totiž informovala, že pravděpodobným dopadem insolvence OKD bude rozpadnutí skupiny NWR, a pokud k tomu dojde, tak bude akcionářům vrácena jen velmi minimální nebo žádná částka," uvedl Němý.

Výrazněji ztrácely také cenné papíry telekomunikačního operátora O2 o 2,45 procenta na 234,60 koruny a výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens o 2,35 procenta na 800,70 Kč.

Česká měna ve středu vůči euru dál držela kurz 27,03 Kč/EUR, proti dolaru ztratila několik haléřů na 23,52 Kč/USD.

Kurz české měny
Předchozí závěrStředa v 17:00
Kč/EUR27,0327,03
Kč/USD23,4723,52
Zdroj: Patria Online

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám