Hlavní obsah

Pražská burza odepsala přes čtyři procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská burza po útoku Ruska na Ukrajinu ve čtvrtek spadla nejníže od počátku loňského listopadu. V poledne index PX proti středečnímu závěru ztrácel víc než čtyři procenta a pohyboval se kolem 1346 bodů. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká měna se propadla k euru i dolaru na nejslabší úrovně za dva měsíce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Burzovní palác v Praze.

Článek

Hned po otevření pražská burza sestoupila o téměř 2,5 procenta, brzy poté začala ztráty mazat. Pak se ale připojila k propadu západoevropských akciových trhů. Kolem poledne víc než 9,5 procenta ztrácela Erste Bank a téměř osm procent Komerční banka. Vzhůru naopak zamířily akcie České zbrojovky, vzrostly o víc než 1,5 procenta.

Analytik Patria Finance Tomáš Vlk upozornil, že očekávané sankce Západu vůči Rusku většinou míří do finanční oblasti nebo platebních systémů a možné je také odpojení od ruských dodávek energií.

"Celkově vzato se tedy optimismus nadále hledá těžko, při extrémní nejistotě budou krátkodobě dál hrát prim bezpečná aktiva či sázky na energetické komodity," dodal.

Volný pád na ruské burze, Gazprom ztrácel polovinu

Ekonomika

Česká měna se k euru ráno dostala nad 25 Kč za euro, později část poklesu smazala. Kolem poledne byla koruna ve srovnání se středečním závěrem slabší o 40 haléřů na 24,99 Kč za euro. Vůči dolaru česká měna k poledni oslabila o víc než 60 haléřů ke 22,40 Kč za dolar.

Globální investoři se v důsledku invaze ruských vojsk na Ukrajinu ve velkém zbavují měn v regionu střední a východní Evropy, řekl analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Koruna zažívá svůj nejhlubší jednodenní propad od roku 2020, upozornil hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Koruna oslabuje, už je zpátky nad 25 korunami za euro

Ekonomika

Vpád ruské armády na Ukrajinu odsoudili představitelé Evropské unie, NATO i jednotlivých západních zemí včetně českého prezidenta Miloše Zemana a premiéra Petra Fialy (ODS). Podle ruského prezidenta Vladimira Putina nemůže Moskva tolerovat hrozby, které z Ukrajiny přicházejí.

Reklama

Výběr článků

Načítám