Hlavní obsah

Prazdroj poslal s kvasnicemi malé pivovary k šípku, pomůže jim Bernard

Praha

Malým pivovarům, kterým v minulých dnech přestal Plzeňský Prazdroj po letech prodávat svoje kvasnice, začne surovinu nezbytnou pro výrobu piva dodávat Rodinný pivovar Bernard. Ten o tom informoval ve společné tiskové zprávě s Českomoravským svazem minipivovarů.

Článek

„Pokud se Plzeňský Prazdroj bojí konkurence malých pivovarů, které nyní ,odřízl’ od kvasnic, já ji naopak vítám,“ uvedl spolumajitel humpoleckého pivovaru Stanislav Bernard. Právě minipivovary a malé pivovary podle něj dávají českému pivnímu trhu chuťovou pestrost a rozmanitost.

Krok Bernardu přivítal prezident svazu minipivovarů Jan Šuráň. Kromě pivovarských kvasnic bude humpolecká firma minipivovarům dodávat také slad a zajišťovat analytické rozbory. Šuráň podle svých slov nemá ukončení dodávek kvasnic Plzeňským za zlé, zaráží jej však prý fakt, že ještě nedávno se Prazdroj dodávkami kvasnic minipivovarům veřejně chlubil.

Počet minipivovarů stoupá 

Minipivovarů v Česku stále přibývá, v současnosti je jich více než 110 a jejich počet dále roste. Ještě letos by jich v Česku mělo být 120 až 130, odhadl Šuráň již v srpnu. Na celkové produkci piva mají minipivovary ani ne procentní podíl, pro velké pivovary se však stávají díky speciálním pivům nepříjemnou konkurencí.

Českomoravský svaz minipivovarů založilo v dubnu 32 malých výrobců zlatavého moku. Další zhruba dvě desítky malých restauračních pivovarů by do něj mohly vstoupit na druhé valné hromadě svazu, která se uskuteční v listopadu. Chtějí tak společně konkurovat velkým producentům piva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám