Hlavní obsah

Prasečí mor je pár kilometrů od hranic

Michael Polák, Právo, Michael Polák

Otázka už nestojí, zda se k nám dostane, ale kdy to bude. Přesně těmito slovy popsal před pár dny nebezpečí nákazy africkým morem prasat Roman Šebesta, šéf Krajské veterinární správy v Liberci. Poslední ohnisko nakažlivého onemocnění, které postihuje divoká prasata i chovy těch domácích, se objevilo v Polsku jen čtrnáct kilometrů od českých hranic.

Foto: Právo

Divočáci. Ilustrační foto

Článek

Nákaza se přitom šíří i v Německu, tam ji k hranicím severních Čech chybí podle veterinární správy 25 kilometrů. V Libereckém a Ústeckém kraji už proto začaly přípravy na zavlečení nákazy. Právu to potvrdil právě Roman Šebesta.

Při onemocnění dochází pouze k úhynu prasat, ale ta jsou samozřejmě infekční pro ostatní jedince
Roman Šebesta, šéf liberecké veteriny

„Rozeběhly se krajské nákazové komise a intenzivně informujeme myslivecká sdružení, uživatele honiteb, krajské úřady, starosty obcí i veřejnost. Jednáme také s chovateli domácích prasat, aby intenzivně dbali na biologickou bezpečnost,“ popsal Šebesta.

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění, které se dá jen stěží zastavit. U nakažených divokých prasat totiž nemá žádné evidentní vnější projevy.

Ptačí chřipka na Příbramsku je typ přenosný na člověka

Ekonomika

„Dochází pouze k úhynu prasat, ale ta jsou samozřejmě infekční pro ostatní jedince,“ vysvětlil Šebesta. Nakažená zvířata, která sama neuhynula, se neléčí, ale musejí se usmrtit. A to platí i pro chovy domácích prasat.

Migrační trasy divočáků

V Polsku byl minulý týden africký mor potvrzen u nalezeného uhynulého divočáka v blízkosti města Lubáň v Dolnoslezském vojvodství, nejbližší oblastí na české straně je Frýdlantský výběžek.

Migrační trasy divočáků tady vedou v blízkosti zdejších obcí Dětřichov, Višňová, Habartice a také mezi Jindřichovicemi a Nový Městem pod Smrkem.

Včelaři novinky boje s morem odmítají

Domácí

Ve Frýdlantském i ve Šluknovském výběžku – tady kvůli hrozbě nákazy z Německa – byla už vloni v listopadu poté, co se objevily první případy u našich severních sousedů, vyhlášena takzvaná zóna intenzivního odlovu.

Všechny honitby v tomto pásmu se tak musí podílet na snižování populace divokých prasat. Stát za to myslivcům vyplácí odměny.

„Vyšetřujeme všechna prasata, která lovci uloví, i ta, která se najdou uhynulá nebo je srazí vozidla na cestách. Těch střelených už bylo 2079, těch nalezených 47. Všechny odběry byly zatím negativní,“ dodal Šebesta.

Reklama

Výběr článků

Načítám